Ако обичате пилешко месо , то сигурно в магазина сте забелязвали подобни бели ивици върху месото (предимно от гърдите) - обикновено не им обръщаме внимание, въпреки, че качественото сурово пилешко има нормален розов цвят. Наскоро учените от Университета в Болоня направиха специално проучване във връзка с въпросните бели ивици и установиха, че линиите могат да означават нещо много по-сериозно, отколкото осъзнаваме.
Проучването на италианските експерти установи, че парчета месо с ивици са по-тлъсти от нормалните, често надвишаващи нормалното съдържание на мазнини с 224%.
Поради това изследователите смятат, че ивиците са резултат от нови техники за отглеждане на кокошките, които се използват, за да помогнат на пилетата да растат по-бързо и да получат повече телесно тегло от нормалното.
Както показва проучването, в сравнение с преди 50 години, пилетата и пуйките вече растат с до 6 килограма за половината от времето, необходимо преди и се продават на два пъти по-голямо от телесното си тегло!
Това е особено очевидно при пилета, които се поставят на високоенергийни диети, които често са богати на допълнително масло от домашни птици, ненаситени животински мазнини. Именно тези практики са довели до запълване на търсенето на птици през последните години, като месото от гърдите им става особено популярно в Европа и Северна Америка.
За съжаление, обаче, въпросните "хитринки" при отглеждането на птиците могат да доведат до мускулно разстройство, което води до намаляване на мускулите, тъй като мазнините се увеличават, както се вижда при пилешки гърди с бели ивици.
Проучването също така твърди, че пилешкото месо е загубило част от хранителната си стойност през годините, което увеличава опасенията, че белите ивици означават, че месото постепенно губи функциониращи протеини.
Въпреки това проучването твърди, че белите ивици са засегнали само около 12% от филетата, така че е трудно да се направят заключителни връзки.
Като цяло се счита, че месото с бели райета е безопасно за ядене, въпреки че има още един недостатък: вкусът. В сравнение с по-здравословните пилета, месото може да бъде по-твърдо, често го сравняват с „дървено“. Смята се също, че има по-малко вкус и не абсорбира много добре марината.
В крайна сметка, белите ивици може да не са най-добрият PR за месната индустрия. Според едно проучване около половината от потребителите са заявили, че няма да си купят „раирано” пиле. Отбелязано е, че филетата с бели ивици изглеждат по-тлъсти на вид. Ако тези ивици наистина са били резултат от нови техники за отглеждане, за да направят месото по-достъпно, то тогава със сигурност щеше да се обърне.
В крайна сметка, докато трябва да се направят повече изследвания, за да се определи какво точно влияе на месото и какви са дългосрочните последици както за птиците, така и за потребителите, ивиците вероятно не са добра новина за птицевъдството като цяло.
Хората ще спрат да купуват това, което мислят, че не е безопасно и няма преки пътища, когато става въпрос за осигуряване на здравословна храна на големи групи от хора.
Какви необичайни неща забелязвате когато купувате месо? Споделете мислите си с нас в коментарите!