Лятото няма да е същото без вкусен кочан царевица , който да си похрупваме сладко по време на разходката в парка, например. Едва ли има човек, който да не обича варена царевица , и макар че напоследък стана по-модерно да си я купуваме на зърна и с различни "екстри", нищо не може да се сравни с ароматната и сочна варена царевица на кочан .
Преди да я сварите у дома, обаче, има една малка подробност - царевицата трябва да бъде възможно най-свежа. Буквално е въпрос на часове: след прибирането на царевицата не трябва да изминат повече от 4 часа. Ето защо е хубаво да изтичате на пазара рано сутрин, когато стоката е най-прясна и свежа.
Тази бързина е необходима, защото в зърната на царевицата става химическа реакция веднага след прибиране на реколтата: захарта се превръща в нишесте. А за невероятен вкус трябва да варите кочаните не във вода, както сме свикнали, а в мляко!
Как се вари правилно царевица
Продукти
- 4 царевици
- 600 ml вода
- 1 л прясно мляко
- 80 гр. масло
- няколко клончета мащерка
- 1 ч.л.сол
Приготвяне:
Почистете царевичните кочани от листата и, ако е необходимо, ги счупете наполовина, преди да ги сварите.
Налейте водата и млякото в дълбока тенджера. След това добавете маслото, няколко клончета от мащерка и сол към течността.
Поставете царевичните кочани в тенджера и ги сварете за около 10 минути след завиране на течността.
Нашият редакторски екип успешно тества тази рецепта и стигна до абсолютна наслада от резултата! :)
Надяваме се, че този вариант ще допадне и на вашия вкус.