Повечето от нас свързват шипките с вкусния мармалад, който се приготвя от тях. Тези пък, които имат малки деца, знаят колко полезна е отварата от шипки при разстройство.
Ползите от шипката се дължат на големия брой хранителни вещества в нейния състав - калий, калций, магнезий, фосфор, цинк, ниацин, тиамин, витамини А, Е, С, К и В6. Тези микроелементи могат да помогнат за повишаване на имунитета и здравето на сърцето, нормализиране на теглото и поддържане на здрава кожа, според руския диетолог д-р Мария Волченкова.
Как чаят от шипка влияе на кръвната захар , кръвното и холестерола?
“Има различни изследвания за ефектите на шипките върху сърдечно-съдовата система. Проучване, публикувано в European Journal of Clinical Nutrition, установи, че плодът може да подобри здравето на сърцето и кръвоносните съдове при хора със затлъстяване. Пиенето на напитка от шипка намалява кръвното налягане, общия холестерол и LDL холестерола”, казва лекарят.
“Някои експерименти показват, че шипките помагат за предотвратяване на развитието на диабет тип 2, особено при тези, които страдат от затлъстяване и високо кръвно налягане. 20-седмичен курс на шипка на прах помогна за предотвратяване на диабет при мишки, хранени с диета с високо съдържание на мазнини. Според учените приемането на лекарството намалява нивата на холестерола и захарта. Но са необходими повече изследвания при хора”, допълва д-р Волченкова.
Приготвяне на чай от шипка
Диетологът споделя 2 начина за приготвяне на напитката. “Един традиционен начин за варене на шипки е да поставите една супена лъжица от плодовете в тенджера с вряща вода (200 мл). Оставете я да къкри за 15 минути, като покриете с капак. След това е препоръчително да оставите отварата да престои, можете да я оставите за един час, но най-добре - за една нощ. Важно е да запомните, че такава напитка ще бъде богата на вкус, но с минимално съдържание на витамини, тъй като много от тях се унищожават по време на топлинна обработка”, казва диетологът.
“Напитката може да се приготви и в термос. Необходими са ви 100 гр сушени плодове. Изплакнете ги обилно и накиснете за пет минути в студена вода. След това ги сложете в термос, залейте с 1л вряла вода и поставете капачката. Напитката трябва да се остави да се кисне от седем до осем часа. Ако използвате цели плодове, отварата ще бъде по-малко богата на вкус, но няма да съдържа влакна или кора. За да постигнете подчертан вкус, можете да смелите плодовете в блендер, преди да ги залеете с вряща вода. Бланширането запазва по-добре хранителните вещества. Преди консумация прецедете”, казва още д-р Волченкова.