Ето какво се случва с кръвното и холестерола, след като изпиете чаша шипков чай

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Ето какво се случва с кръвното и холестерола, след като изпиете чаша шипков чай
3630
Източник: actualno.com
Снимков материал: pixabay.com
Ето какво се случва с кръвното и холестерола, след като изпиете чаша шипков чай

Повечето от нас свързват шипките с вкусния мармалад, който се приготвя от тях. Тези пък, които имат малки деца, знаят колко полезна е отварата от шипки при разстройство.

Едва ли обаче подозирате за всички съкровища на природата, които се съдържат в малките червени плодове на шипката.

Ползите от шипката се дължат на големия брой хранителни вещества в нейния състав - калий, калций, магнезий, фосфор, цинк, ниацин, тиамин, витамини А, Е, С, К и В6. Тези микроелементи могат да помогнат за повишаване на имунитета и здравето на сърцето, нормализиране на теглото и поддържане на здрава кожа, според руския диетолог д-р Мария Волченкова.

Как чаят от шипка влияе на кръвната захар , кръвното и холестерола?

“Има различни изследвания за ефектите на шипките върху сърдечно-съдовата система. Проучване, публикувано в European Journal of Clinical Nutrition, установи, че плодът може да подобри здравето на сърцето и кръвоносните съдове при хора със затлъстяване. Пиенето на напитка от шипка намалява кръвното налягане, общия холестерол и LDL холестерола”, казва лекарят. 

“Някои експерименти показват, че шипките помагат за предотвратяване на развитието на диабет тип 2, особено при тези, които страдат от затлъстяване и високо кръвно налягане. 20-седмичен курс на шипка на прах помогна за предотвратяване на диабет при мишки, хранени с диета с високо съдържание на мазнини. Според учените приемането на лекарството намалява нивата на холестерола и захарта. Но са необходими повече изследвания при хора”, допълва д-р Волченкова.

шипков чай

Приготвяне на чай от шипка

Диетологът споделя 2 начина за приготвяне на напитката. “Един традиционен начин за варене на шипки е да поставите една супена лъжица от плодовете в тенджера с вряща вода (200 мл). Оставете я да къкри за 15 минути, като покриете с капак. След това е препоръчително да оставите отварата да престои, можете да я оставите за един час, но най-добре - за една нощ. Важно е да запомните, че такава напитка ще бъде богата на вкус, но с минимално съдържание на витамини, тъй като много от тях се унищожават по време на топлинна обработка”, казва диетологът.

шипков чай в чаша

“Напитката може да се приготви и в термос. Необходими са ви 100 гр сушени плодове. Изплакнете ги обилно и накиснете за пет минути в студена вода. След това ги сложете в термос, залейте с 1л вряла вода и поставете капачката. Напитката трябва да се остави да се кисне от седем до осем часа. Ако използвате цели плодове, отварата ще бъде по-малко богата на вкус, но няма да съдържа влакна или кора. За да постигнете подчертан вкус, можете да смелите плодовете в блендер, преди да ги залеете с вряща вода. Бланширането запазва по-добре хранителните вещества. Преди консумация прецедете”, казва още д-р Волченкова.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft