Половин чаена лъжичка куркума на ден може да промени живота ви завинаги.
Куркумата е една от най-популярните подправки в света поради многобройните си лечебни свойства.
Малцина обаче знаят, че ежедневната му консумация подобрява здравето на черния дроб и мозъка.
Куркума като превенция на рак на черния дроб.
Тази подправка се използва от векове за лечение на чернодробни заболявания. Експертите обаче започнаха да изучават ефектите му по отношение на защитата на черния дроб преди двадесет години.
Те открили, че куркумата е изключително полезна поради силното си противовъзпалително и антиоксидантно действие.
Неговата активна съставка, куркумин, намалява риска от рак на черния дроб, тъй като намалява ефектите на човешките канцерогени (като тиоацетамид) върху черния дроб.
Куркума за здравето на мозъка.
Последните проучвания показват, че куркумата подобрява мозъчната функция.
По-конкретно, изследователите са открили, че куркуминът инхибира натрупването на бета-амилоидни плаки, които са една от основните причини за болестта на Алцхаймер.
В допълнение, неговите противовъзпалителни свойства могат да бъдат от голяма полза в случай на болестта на Алцхаймер, тъй като намаляват щетите, причинени от възпаление и окислители. Други изследвания потвърждават, че тази чудодейна подправка е полезна и при лечение на депресия.
Предлагаме няколко рецепти, за да можете да консумирате куркума ежедневно:
Куркума и кокосово масло.
съставки:
- 1 ч.ч куркума
- 1 с.л кокосово масло
- 2 чаши кокосово мляко
- 1 щипка черен пипер
Метод на готвене:
Оставете горните съставки да заврат в тенджера.
След това оставете сместа да се охлади малко и я изпийте.
Можете също така да добавите тази смес към супи, къри или други рецепти.
Куркума с вода.
съставки :
- 1/4 ч.л куркума
- 1-2 чаши вода
Метод на готвене:
Първо сварете вода, добавете куркума и оставете да поври още 10 минути. След това оставете напитката да се охлади малко и можете да я изпиете.