Това е най-мекият и ароматен кекс със смлени орехи и тайната съставка, която го прави невероятно мек и пухкав - ванилов пудинг. Ще се насладите на всяка хапка от тази вкусотия по рецепта на Ивана. Когато го приготвя, всички са възхитени от вкуса, дори приятелите ми от чужбина. Причината е в копринено меката му и богата текстура, която се дължи именно на пудинга.
Пухкав кекс с ванилов пудинг
Продукти: (Съставките се измерват с чаша от 200 мл):
- 4 яйца
- 1 чаша захар
- 1 ванилова захар
- 1 чаша олио
- ½ чаша кисело мляко
- ½ чаша прясно мляко
- 2 чаши брашно
- 1 ванилов пудинг от 40 г (не трябва да се вари)
- 1 бакпулвер (10 г)
- 1 чаша смлени или счукани орехи
За намазване на формата:
- 30 г маргарин/масло или 2 с. л. олио и малко брашно
Формата се намазнява добре отдолу и отстрани, а ако е оребрена, се внимава и за всеки ъгъл. След това се поръсва с брашно, с потупване по формата то се разпределя по всички ъгли, за да поеме брашното, а излишното се изтръсква.
Приготвяне:
Още в началото включете фурната да загрява на 180 градуса, защото сладкишът се приготвя много бързо. В по-дълбока купа счупете яйцата и ги разбийте на пяна (не е нужно да отделяте белтъците).
Разбийте с миксер за 5-6 минути, след това започнете постепенно да добавяте захарта и ваниловата захар, след което продължете да разбивате още няколко минути, докато се разтопи напълно и сместа стане гъста и кремообразна.
След това добавете една чаша олио, половин чаша кисело мляко и половин чаша прясно мляко. Разбъркайте с лъжица или шпатула до гладкост. След това добавете сухите съставки: брашно, пудинг и бакпулвер.
Разбъркайте бавно с лъжица, докато получите равномерна хомогенна смес. Към тази смес добавете една чаша ситно смлени орехи (можете да смесите смлени орехи и лешници или микс от различни ядки по ваш вкус).
Разбъркайте още малко, след което изсипете получената смес в предварително приготвената форма за кекс и печете около 40-60 минути на 180 градуса. Изпеченият кекс се оставя малко да се охлади, след което се изважда от формата и се поръсва с пудра захар.
Също така по желание можете да го залеете с шоколадова глазура или плодова глазура, или т.нар. роял айсинг (разбит белтъчен сняг с пудра захар до желаната плътност).
Да ви е сладко!