В днешно време можеш да си купиш всичко от супермаркета, но домашно приготвената зимнина няма равна. Ако си нямате баба на село или майка, която да ви снабдява с домашни консерви, днес ще ви научим как правилно да си направите кисели краставички , дори ако досега никога не сте опитвали.
Кисели краставички - идеалната рецепта
1. Предварителна подготовка
Първото нещо, което трябва да направите, е да залеете събраните пресни краставици със студена вода за два - три часа. Това после ще ги направи здрави и хрупкави. След това време зеленчуците се измиват добре под чешмата, след което се изрязват опашките от двете страни на всяка краставица. Така приготвените зеленчуци се подреждат в тенджера и се заливат с вряща вода.
Препоръчително е да поставите в съда чиния - така краставиците няма да изплуват. След това покрийте с капак и завийте с одеяло. Най-добре е да ги оставите така за една нощ. Отцедете охладената вода. Самите краставички ще променят цвета си от зелен в маслинен. Докато приготвяте маринатата, подредете краставичките в предварително приготвени буркани.
2. Марината
За маринатата са ви необходими:
3 литра вода
8 с.л. захар
6 с.л. сол
300 мл оцет 9%
Сложете водата на котлона и точно преди да заври, добавете захар и сол, налейте оцета. Разбъркайте, докато се разтвори напълно и изчакайте, докато маринатата заври.
Чесън, копър (чадърчета), черен пипер на зърна се поставят в стерилните буркани с краставици. За буркан с вместимост от един литър обикновено са достатъчни две или три скилидки чесън, малък чадър от копър. Количеството черен пипер не е задължително - няколко броя са достатъчни.
Важно! Трябва да внимавате с чесъна. Ако сложите повече от необходимото, краставиците могат да станат меки, а не хрупкави.
Краставичките в буркани се заливат с още врящата марината, покриват се с капак и се затягат. След това бурканите трябва да се обърнат и да се увият с топло одеяло. За тази цел е подходяща и стара зимна горна дреха. Основното е да поддържате топлина в бурканите с краставици за възможно най-дълъг период от време. Когато бурканите са напълно охладени, те могат да бъдат преместени на място за постоянно съхранение - в килер или мазе.