Имам една приятелка, която просто е пристрастна към азиатската култура. И, разбира се, обича традиционната кухня. И тъй като Аня наскоро сбъдна старата си мечта и посети Япония , тя успя да разбере някои от кулинарните тайни на любимата си страна. Оказва се, че японският ориз е много по-вкусен от този, който готвим у дома.
Честно казано, преди не харесвах тази зърнена култура. Винаги като варях ориз, след това ставаше на каша. Така че, ако сред нашите читатели има мои приятели в нещастие, тогава тази статия е за тях. Казвам ви какви трикове използват японските готвачи, когато готвят перфектен ориз.
Японски ориз: всички тънкости и тайни на готвенето
Първата стъпка е да накиснете ориза. Използвайте студена вода за това. Изсипете го толкова много, че нивото на течността да е няколко сантиметра над нивото на зърнената култура. И оставете за около двадесет минути. През това време от зърната ще излезе излишно количество нишесте . Той е този, който ги слепва по време на процеса на готвене, превръщайки всички зърнени храни в едно цяло.
След това, след двадесет минути, трябва да изплакнете ориза няколко пъти. Когато водата е абсолютно чиста, трябва да спрете. Между другото, можете внимателно да изплакнете ориза с вряла вода. Горещата температура ще помогне да се отървете от цялото излишно нишесте. И допълнително отстранете остатъците и праха. Колкото по-малко нишесте има в ориза, толкова по-малко пяна ще се появи по време на готвенето.
След като водата в оризовия съд заври, сварете зърнените култури за осем минути. Между другото, пропорциите са следните: за една чаша ориз- две чаши чиста вода. След осем минути изключете котлона и отстранете тенджерата със зърнени храни от котлона. Оставете го за половин час. Оризът трябва да е добре задушен под капака.
След това изпратете обилно парче масло в тигана. Разбъркайте ориза и отново покрийте тенджерата. Оставете зърнената каша да се насити с кремообразен вкус и деликатен мазен аромат за петнадесет минути.
Вместо масло можете да подправите оризова каша с любимия сос или сос на вкус. Например, запържете гъбите с месо и ги задушете в заквасена сметана с билки . Добавете в тигана като олио: смесете с ориза и оставете на пара.
Сигурен съм, че когато готвите ориз, използвайки хитростта на японските готвачи, ще възприемете ястието по различен начин. Този подход към готвенето разкрива всички нотки на деликатен вкус и нюанси на лек аромат на зърнени култури. Дори не е нужно да ходите в Япония, за да се насладите на ястието.