Една слива е като шепа боровинки... Поне що се отнася до количеството антиоксиданти. Тази незаменима кралица на мармалада носи още една "кралска лента": тя е първият избор при запек и лош метаболизъм
Той е неизбежен избор за всяка домакиня, която приготвя зимнина и освен, че най-често се използва за приготвяне на мармалади и сладка, определено е за предпочитане да се консумира пресен, защото съдържа витамин С (5 до 8 мг на 100 г.
Сливата е богата и на фибри, 2 г на 100 г, а освен това е и нискокалоричен плод.
Предишни изследвания показват, че сливите укрепват костите, намаляват риска от развитие на рак на дебелото черво и че консумацията на 12 средно големи сливи на ден в продължение на два месеца понижава нивото на лошия LDL холестерол.
И ползите от тази "кралица" също не свършват дотук. Консумацията на около 12 сини сливи на ден или 100 грама дневно за три месеца значително ще повиши маркерите в кръвта, които показват увеличаване на костната плътност, според едно от проучванията.
Дихидроксифенил изатинът е една от съставките на сливите, което освен всичко друго придава на този плод слабително действие. Помагат му също сорбитолът и фенолите и растителните фибри.
25 грама сини сливи, което се равнява средно на три плода, ще ни осигурят 5 процента от необходимия дневен прием на фибри, което е 25 процента за мъжете от 19 до 50 години и 7 процента за жените от същата възрастова група.