Чесънът винаги е полезен и често експертите препоръчват за повишаване на имунитета и за редица други здравословни проблеми.
Въпреки това, какво се случва, когато ядете чесън на празен стомах?
Учените са открили, че яденето на чесън на празен стомах увеличава неговата ефективност като естествен антибиотик. Това се случва, защото бактериите умират и не могат да се защитят от "страшния чесън".
Чесънът съдържа около 400 активни вещества, богат е на витамини и минерали: аденозин, алицин, аминокиселини, фибри, растителни мазнини, витамин А, витамин В1 и В2, витамин С, желязо, ензими, етерични масла, йод, калий, калций , селен, сяра и фосфор.
Чесънът има дезинфекционо, антибактериално действие, в сравнение с най-добрите антибиотици. Най-важната съставка на чесъна е алицин чийто ефект е по-добър от действието на аспирина.
При редовна употреба стимулира кръвообращението и улеснява притока на кръв, намалява повишеното кръвно налягане и мазнини в кръвта, предпазва от болести на сърцето. Страхотен е и като антиоксидант.