Джинджифилът е един широко употребяван коренов зеленчук поради своите невероятни лечебни свойства. Произхождащият от Китай джинджифил обичайно се използва като подправка, но по същия начин се добавя към деликатеси като бисквити с джинджифил, бира от джинджифил или джинджифилов хляб.
Джинджифилът убива ракови клетки
Според проучване, проведено от лекари от Университета Michigan Comprehensive Cancer Center, джинджифилът действително унищожава раковите клетки на яйчниците. Джинджифилът се оказал по-ефективен в унищожаването на раковите клетки, в сравнение с основаната на платина химиотерапия, която обичайно се предписва на пациентите с рак на яйчниците. Също така, проучванията потвърждават, че консумацията на корени джинджифил намалява възпалението на дебелото черво и червата, като по този начин намалява риска от рак на дебелото черво.
Джинджифилът намалява възпаленията
Активната съставка на джинджифила се нарича гингерол. Тя ефективно се бори със здравословните проблеми, свързани с възпаление на клетките. Установено било в научни изследвания, проведени с пациенти, страдащи от артритни и мускулни болки, че консумирането на джинджифил значително намалява болката и подуването на мускулите. Джинджифилът също така има положителен ефект върху затлъстяването, диабета и болестта на Алцхаймер.
Оказва положителен ефект върху киселините в стомаха
Според резултатите от скорошно изследване, публикувани в списание „Molecular Nutrition Research” и храните, които съдържат джинджифил, са шест пъти по-ефективни от лекарствата, които стопират образуването на киселини в стомаха. Освен това, лекарствата унищожават есатествената бариера срещу стомашните киселини, което представлява голям риск от развитие на язви и даже рак на стомаха.
Облекчава сутрешното гадене и повръщанe
Джинджифилът влияе извънредно добре за облекчаване на сутрешното гадене при бременните жени. Въпреки това, бременните жени да се консултират със своя лекар преди да използват каквито и да било билки или медикаменти.
Успокоява кашлицата и лекува възпаленото гърло
Обикновената настинка и възпаленото гърло отдавна се лекуват с домашно приготвени смеси, съдържащи джинджифил. Методът представлява сваряване на няколко филийки джинджифил във вода, към която се добавя лимон и мед за облекчаване на болките в гърлото и за облекчаване на запушването на носа.
Стимулира храносмилането и предпазва от подуване
Джинджифилът е едно от най-ефективните натурални средства при лошо храносмилане. За лечението на разстроен стомах и облекчаването на подуването на корема и образуването на газове, варете няколко парчета джинджифилвъв вода за няколко минути. По желание добавете малко мед за по-сладък вкус.
Можете лесно да облекчите мигренозното главоболие чрез смесване на джинджифил с лют червен пипер и мента, за да накарате мигрената да изчезне. Просто добавете щипка лют червен пипер и една чаена лъжичка, пълна с изсушена мента във вряща вода, след което добавете парче джинджифил и оставете да къкри за известно време. Така ще приготвите напитката по-силна. Подсладете напитката с мед или стевия. Джинджифилът също е ефективен, когато се използва локално. Може да направите паста от половин чаена лъжичка джинджифил на прах и малко количество вода и да го прилагате към челото си за облекчаване на главоболието.
Джинджифилът е силно противовъзпалително, така че може също ефективно би могло да бъде използван за облекчаване на зъбобол. Необходимо е само да втриете малко суров джинджифил върху венците или да сварите няколко резена джинджифил във вода, оставите водата да изстине и да я използвате за изплакване и жабурене на устата.
Добавете прясно изцеден сок от 50 гр настърган джинджифил в 4-5 литра топла вода. Потопете във водата кърпа, след като се напои я наложете върху засегнатите области на тялото.
Джинджифилът е препоръчвано средство за дъвчене след операция, като спомага за предпазване на гадене и повръщане.
Дъвченето на парче джинджифил преди хранене стимулира апетита и храносмилателни сокове.
Мускулните болки, най-вече при спортистите, лесно се намаляват със смес от джинджифил и куркума, като пастата се втрива върху болезнената област два пъти на ден.
Една чаша джинджифилова вода сутрин или преди всяко хранене се препоръчва при пациенти с диабет, за да балансира нивата на кръвната захар.