1. Сваляме килограми
Екип американски изследователи е установил, че след като човек спира да яде месо, сваля средно до 4,5 кг, без да е нужно да следи приема си на калории или да увеличава физическата си активност.
2. Бактериалният състав на червата се променя
Според проучване има разлика между чревната флора при месоядни хора, вегетарианци и вегани. Най-голяма разлика съществува между месоядните хора и веганите, които не консумират никакви животински продукти.
3. Човек би могъл да започне да страда от недостиг на хранителни вещества
При добро планиране балансираната вегетарианска или веганска диета може да осигури достатъчно хранителни вещества. За хората, отказали се от месо обаче, може да е трудно да си набавят желязо, витамин D, както и витамин В12, по данни на британската Национална здравна служба. Препоръчва се хората, които не ядат месо, да консумират достатъчно варива, като боб и леща, както и ядки, плодове, тъмнозелени зеленчуци, зърнени култури и житни растения, за да си набавят нужното желязо. Витамин В12 от своя страна може да бъде открит в продукти с мая, както и в такива, съдържащи соя. Добър източник на витамин D са яйцата, житните растения и някои видове млека.
4. Рискът от развитие на рак в тялото намалява
Наскоро СЗО публикува свой доклад, в който се посочва, че преработеното месо е канцерогенно. Така продукти като бекона и саламите се нареждат до формалдехида, гама-радиацията и цигарите като причинители на рак. Червеното месо пък влиза в списъка с храните, които е възможно да имат причиняващи рак свойства. Консумацията единствено на 50 г преработено месо на ден увеличава риска от рак на дебелото черво с 18%.
5 . Намаляват шансовете за сърдечни болести
Наскоро учени установиха, че червеното месо е свързано и с болести на сърцето. Веществото карнитин създава микробна реакция, която допринася за развитието на сърдечни болести.