Диабетът се превръща в пандемия, но добрата новина е, че над 70% от случаите на тип 2 може да бъдат предотвратени или отложени. Дори да имат генетично предразположение, хората, които са в риск да развият заболяването, могат да го сведат до минимум с придържане към здравослоно хранене и свързаното с него нормално тегло, контрол над стреса плюс ходене пеш, упражнения или спорт всеки ден.
Проявите тази година се фокусират върху здравословното хранене с акцент върху закуската. Опитът на ендокринолозите показва, че повечето хора в преддиабет и вече развито заболяване не закусват и често това е заради страх от напълняване. Специалистите го определят като грешка. Ако бъде поправена, хората не само не наддават, а дори намаляват теглото си, твърди доц. Попова.
"Ако наречем условно менюто на хората със захарна болест диабетна чиния, виждаме, че тя отговаря почти напълно на съвременните критерии за здравословно хранене - основно много плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, мляко, месо, риба, яйца и не повече от 30% мазнини, като не забравяме, че освен в чист вид ги приемаме и с много от останалите храни", обясни ендокриноложката. Тя съветва всички хора задължително да закусват и да се хранят минимум 3 пъти на ден, а най-добре да включват и 2 междинни закуски. Като на първото за деня хранене се стремят да си осигурят около 25% от нужната им за деня енергия.
Диабетът не боли и обикновено се открива късно. Затова е важно хората в рисковите групи да се изследват. Кои обаче са те? Всеки може да се ориентира и сам с лесен тест за оценка на риска. Такъв универсален въпросник е разработила финландската диабетна асоциация. Осигурихме го на български в 30 ДКЦ в страната и всеки може да провери за себе си риска. Освен това на разположение е и примерно седмично меню за здравословно хранене през есента и зимата, съобщи Зоя Паунова, директор на "АстраЗенека България". Едно от условията правилно подбраните продукти да изпълнят мисията си, е диаметърът на чинията да не е по- голям от разперена педя.