Архангелова задушница тази година се пада на 4 ноември.
Както на всеки друг помен, се раздават жито, хляб, вино, сладкиши, плодове.
На този ден почитаме паметта на мъртвите и отдаваме почит и признателност на българските военнослужещи, загинали във войните и в мирно време. Архангелова задушница се нарича и мъжка, защото е посветена на загиналите воини.
Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.
На Задушница е хубаво да посетите гробовете на роднините си.
Ако разстоянията са големи може да си припомните за човека, който ви липсва. Ако сте вярващи да се помолите за душата му. Или просто да раздадете на съседите си. Това е нещо, което научих в кооперацията в София от по-възрастните съседи. На този ден те позвъняваха на вратата за да подадат чиния с варено жито, домашни сладки и питка. За да им върна жеста я връщах пълна като казвах, че е в памет на моите баба и дядо.
Сладкиши, месо и вино се раздават посред живите и като вкусват от раздавките, да си спомнят за умрелите. Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се.
Традиционно за Задушница се приготвят питка, жито и вино.
– Житото е символ на възкресението, защото по думите на Св. Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре.
– Виното е символ на кръвта на Исус Христос.
– Свещите – Хората палят свещи, за да видят в огъня образа на своите близки.
– Тамянът – представлява чистата молитва.
– Цветята – са символ на добродетелите на починалия.
Според православния канон неправилно е поставянето на храна на гроба на покойника. Оставената храна по гробовете няма да бъде изядена от покойника, а от бездомните кучета или лоши хора, като по този начин се оскверняват гробовете.