Ето кои картофи в никакъв случай не трябва да ядем - ще ни докарат повръщане, диария или по-лошо:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Ето кои картофи в никакъв случай не трябва да ядем - ще ни докарат повръщане, диария или по-лошо:
10591
Източник: blitz.bg
Снимков материал: pixabay.com
Ето кои картофи в никакъв случай не трябва да ядем - ще ни докарат повръщане, диария или по-лошо:

Едва ли има дом, в който картофите да не са на почит. В половината от седмичното ни меню присъства този вкусен и хранителен зеленчук.

По колко начини само можем да го приготвим - пържени, печени, варени, на пюре и как ли още не.

Оказва се обаче че има и картофи, които трябва да избягваме да ядем . Причината е, че те може да бъдат опасни за здравето ни. При консумацията им може да си докарате повръщане, диария и коремна болка, а в някои случаи и много по-сериозни проблеми.

 Когато оставим картофите да се съхраняват прекалено дълго, те започват да покълват, което поражда съмнения за тяхната безопасност.

покълнали картофи

Някои експерти смятат, че такива картофи могат да се ядат, ако премахнете кълновете.

От друга страна, мнозина предупреждават, че покълналите картофи са токсични и могат да причинят хранително отравяне и други сериозни последици.

Възможно ли е да ядете покълнали картофи?

Повечето от хранителните вещества остават непроменени в покълналия картоф, ако той е твърд и не е набръчкан.

Когато картофите покълнат, те започват да изсъхват, тъй като все повечето нишесте се превръща в захар и се използва за образуването на кълнове.

В началото на този процес може да намерите меки зони, където се образуват самите кълнове. Просто изрежете тази част и можете да използвате картофите по предназначение.

Изсушени, набръчкани и покълнали картофи са загубили по-голямата част от хранителните си вещества и е по-добре да не се ядат.

сбръчкани картофи

Какво съдържа покълналият картоф?

Картофите са естествен източник на соланин и хаконин, две гликоалкалоидни съединения, които се намират в други храни, включително патладжани и домати.

В малко количество гликоалкалоидите имат редица полезни свойства, включително антибиотични свойства и намаляване на показатели като кръвна захар и холестерол.

Въпреки това, в голямо количество гликоалкалоиди стават токсични.

Когато картофът покълне, съдържанието на гликоалкалоиди започва да се увеличава. Следователно яденето на покълнали картофи може да доведе до излишък от тези съединения.

Симптомите могат да се появят в рамките на няколко часа до 1 ден след консумацията на покълнали картофи.

картофи с кълновекартофи с кълнове

Те може да бъдат повръщане, диария и коремна болка.

В големи количества консумацията на гликоалкалоиди може да доведе и до понижаване на кръвното налягане, повишаване на сърдечната честота, треска, главоболие, объркване и дори смърт.

Освен това няколко проучвания показват, че консумацията на покълнали картофи по време на бременност увеличава риска от вродени дефекти в плода. Поради тази причина бременните жени трябва да бъдат особено внимателни, когато консумират картофи.

Повечето токсични вещества са концентрирани в кълновете и кората, а не в останалата част от картофа.

Освен кълновете, обърнете внимание на други характеристики, зелената кора и горчивия вкус на картофите. Тези признаци предполагат, че нивото на гликоалкалоидите се е повишило драстично.

Обелването и пърженето на картофи също може да намали гликоалкалоидите, докато варенето, печенето и микровълновото готвене може да нямат този ефект.

Поради тази причина експертите препоръчват по-добре да хвърляте картофи, които са станали зелени или са покълнали.

Как да съхраняваме картофи, за да не покълват

съхранение на картофисъхранение на картофи

Много е важно да съхранявате картофите на хладно, сухо и тъмно място, ако ще ги съхранявате дълго време.

Картофите, ако се съхраняват правилно, могат да изкарат около 2 месеца. Дръжте ги в дишаща хартия или мрежеста торба или в картонена кутия.

Най-добре е да ги съхранявате в мазето. Кухнята и килера вероятно са твърде топли места за картофи, така че може да покълнат по-бързо.

Не съхранявайте картофите в хладилника. При такива условия нишестето бързо се превръща в захар.

Пазете картофите далеч от лука, защото лукът отделя газ, заради който картофите ще покълнат по-бързо.

Ако купувате или отглеждате собствени картофи, изберете сорта внимателно, защото някои сортове се съхраняват по-добре и по-дълго от други. По правило сухите късни есенни сортове се издържат най-дълго.

Опитайте се да не трупате големи запаси от картофи и ги купувайте, ако възнамерявате да ги използвате в близко бъдеще.

Прегледайте и изхвърлете развалените картофи и се уверете, че останалите са сухи, преди да ги оставите на сухо и тъмно място.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft