Ето кои са най-добрите храни, за да ускорим метаболизма след 50 години!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Женско здраве
Ето кои са най-добрите храни, за да ускорим метаболизма след 50 години!
12231
Снимков материал: pixabay.com
Ето кои са най-добрите храни, за да ускорим метаболизма след 50 години!

Метаболизмът е различен за всеки. Някои хора имат по-бърз метаболизъм, а други по-бавен. Но с напредване на възрастта метаболизмът ви се забавя. 

Метаболитната скорост е общ термин за всички химични реакции и процеси в тялото ви, които превръщат храната в енергия. Ако използвате повече калории, отколкото приемате, може да отслабнете. Ако използвате по-малко калории, може да наддадете на тегло. Но вашият метаболизъм е нещо повече от това.

С напредване на възрастта тялото ви складира повече мазнини и губи мускули поради хормонални промени. Тези промени стават по-забележими след 50. Те забавят метаболизма ви. Добрата новина е, че не е нужно да живеете с по-нисък метаболизъм, след като сте на 50. 

„Включването в диетата на редица храни ще помогне за ускоряване на метаболизма след 50 години“, каза Лорън Манакер, американски диетолог, в интервю.

Храните, които ускоряват метаболизма след 50 години

  • По-конкретно, според Манакър, консумацията на люта чушка помага за поддържане на добра физическа и когнитивна форма.
Диетологът определя лютите чушки като храна с най-силен ефект върху скоростта на метаболитните процеси.

 „Капсаициноидите, открити в лютите чушки и техните екстракти, играят важна роля в поддържането на метаболитното здраве, загубата на тегло и цялостното благосъстояние“, казва диетологът д-р Манакър. Също така експертът добавя джинджифил към списъка с най-добрите продукти за ускоряване на метаболизма след 50 години.

"Колумбийският университет проведе проучване, което показа, че употребата му усилва термогенезата", споделя д-р Манакър.

  • Друга храна, която лекарят счита за полезна за стимулиране на метаболизма в зрялост, е овесената каша (приготвя се от цели пълнозърнести зърна овес, които изискват дълго варене). Диетологът Манакър подчерта, че пълнозърнестите овесени ядки, както и останалите пълнозърнести храни, помагат за стимулиране на метаболизма. Също така са идеални за дълготрайна ситост, защита срещу преяждане и наддаване на тегло.
  • Освен това шоколадът с високо съдържание на какао (около 80 процента) помага за поддържане на здравословно тегло. „Според проучване от 2018 г. хората, които са консумирали два грама черен шоколад със 70% какао дневно в продължение на шест месеца, са успели да отслабнат и да подобрят метаболитното здраве“, казва диетологът.


 

Редактор: Ива Христова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft