На Петровден, 29 юни, на огнището в Самарджийската къща в ЕМО „Етър”, между 11:30 и 16:00 часа, може да опитате „Бял мъж”. Ястието традиционно е приготвяно на този ден в музея, където може да се научи интересната му история.
Българите вярват, че го е създал един светец – Петър, за да не се притесняват хората на нивата как да го посрещнат.
И днес се разказва легендата как се явил на жътварите, а те се смутили, че няма с какво да го гостят.
Традиционното петровденско ястие може да се яде като основно, но също така и като десерт, ако към него се добави сладко или мед.
„ Бял мъж ” се приготвя лесно и бързо, резултатът е впечатляващ.
Основен продукт е прясно, неизцедено и небито сирене, което се натрошава, леко се посолява и се вари на слаб огън. Бърка се с дървена лъжица, докато се разтопи до рядка течност. Слага се брашно и бъркането продължава до сгъстяване. Накрая се добавя парче масло.
На Петровден стопаните на овцете отиват „на мандра”!
На 29 юни е денят на светите апостоли Петър и Павел, известен като Петровден. По традиция, след двуседмичните Петрови пости, на празника се яде младо петровско пиле. На Петровден може да се работи, тъй като празникът е в най-усилното време на жътвата.
Петровден е известен и като овчарски празник. На този ден стопаните на овцете отиват „на мандра”, където овчарите приготвят обредно ястие. В районите на Габровско, Троянско и Ловешко то е известно като „Бял мъж”, но под различни названия се среща по цялата българска етническа територия.
С „ Бял мъж “ овчарите гощават хората за здраве и приплод на стадата. Ястието се прави от прясно сирене, което се запържва с брашно. Както всяка обредна храна – то е много вкусно.
Въпреки че в църковно-християнския календар на 29 юни се отбелязва и денят на апостол Павел, в традиционната култура Павльовден е на следващия ден 30 юни. На Павльовден забраната за работа и палене на огън е много строга, за да не удари гръм и градушка, да не се запали непожънатото на нивата жито или готовите снопи.