Колкото и да е полезен прясно изцеденият сок , и с него трябва да се внимава, най-вече с количествата. Както с всяко прекалено нещо, предупреждават медици за превръщащото се в мода, а не като част от здравословното хранене пиенеjf на фреш.
Консумацията на литър и повече свеж фреш от плодове на ден е вредна за организма.
Точно обратното на това, което си мислим за прясно изцедения сок. „Да, полезен е, но например по чаша-две на ден. И то по-скоро чрез пасиране на плодовете, а не чрез изцеждане, за да се запазят и фибрите в него", коментира за „Всеки ден" специалист по храненето.
Литър фреш чрез изцеждане например от портокали се получава от 2 килограма от цитрусовите плодове. Цели човек трудно може да изяде такова количество за кратко време, но сока го изпива много бързо. Така в тялото попада истинска фруктозна бомба. Тя не влиза директно в обмяната, в мускулната енергия и т.н., а се трупа като запас на организма.
Натрупването става в черния дроб и в крайна сметка вдига и килограмите и даже може да помогне за затлъстяване. Увеличава и риска от сърдечносъдови заболявания. Прекомерното приемане на фруктоза е свързано с повишен холестерол. Поради това е необходима мярка - в никакъв случай всеки ден по литър и повече.
Здравни специалисти сочат също така, че не е полезно да се замества някое от храненията през деня само с фреш. Може да е само от плодове, но цели, а не така концентрирани в чаша. Диетолози алармират, че много млади хора не се хранят здравословно - в храната им липсват пресни плодове и зеленчуци. А когато се опитат да го правят, се наливат за по-лесно с фрешове и така се тъпчат с повече от препоръчителната доза фруктова захар на ден.
Освен с количествата обаче е необходимо да се внимава и с други неща при прясно изцедените сокове. Не трябва да престояват повече от 15-20 минути. Изтече ли това време, се губи голямо количество от полезните свойства, а и започва размножаване на болестотворни бактерии в него. Не помага оставянето в хладилник. С изключение на пресния сок от моркови, който може да престои на студено до час, без да му изчезнат ползите.
Сокът от червено цвекло обаче задължително е необходимо да престои 30-40 минути, преди да бъде изпит, тъй като, ако човек го глътне веднага, може да предизвика остри алергични реакции. Фрешът в никакъв случай не трябва да се пие по време на хранене.
Пресният сок може и да се замразява веднага след изцеждането, но за не повече от две денонощия.