Домакините са свикнали да съхраняват месото и останалите месни продукти както в хладилник, така и във фризер. Ако сте си купили по-големи количества, които не възнамерявате да приготвяте в рамките на 2-3 дни, задължително е да ги съхранявате в камерата.
В противен случай рискувате да се развалят и да ги изхвърлите.
Има и друго важно нещо, което е желателно да вземете под внимание. Става въпрос за термичната обработка на самото месо – сушене, варене, опушване или друго. Защо никога не трябва да съхранявате пилешкото месо на горния рафт в хладилника Желателно е преди да оставите месото във фризера, да премахнете фабричната му опаковка и да го сложите в торбичка за фризер. Свинското месо, както и телешкото, позволяват да ги съхранявате във фризер до 1 година.
Ако месото е на кайма, желателно е да го съхранявате до 4 месеца. Надениците – до 2 месеца.
Има и друга важна специфика - преди да пъхнете месото във фризера, трябва да бъде добре обезкървено, както и почистено. В случай, че замразявате обработено месо, помнете, че то не бива да прекарва повече от два месеца във фризера.
В противен случай не само може да не е годно за консумация, но и вкусовите му качества значително ще се изменят. Пилешкото месо позволява да го съхранявате до година. За да имате контрол над храната, най-добре поставяйте етикет на всеки един плик. Така ще сте наясно с престоя й във фризера и дали е безопасно да я консумирате!