Необходими продукти:
За блата:
- 100 грама краве масло, на стайна температура
- 300 грама захар
- 4 яйца
- 50 милилитра прясно краве мляко
- 150 грама брашно
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- 80 грама филирани бадеми
- 2 щипки сол
За крема:
- 2 яйца
- 100 грама захар
- 50 грама царевично нишесте
- 500 милилитра прясно краве мляко
- 100 грама краве масло на стайна температура
- щипка ванилия на прах
- 250 грама маскарпоне, на стайна температура
Начин на приготвяне:
Направете блата, като в купа с миксер разбийте омекотеното масло заедно с 100 грама от захарта. Бийте до получаване на пухкав крем.
Вземете правоъгълна форма за печене с размери 35 на 26 сантиметра, покрийте с хартия и след това сложете тестото в нея. Разпределете равномерно и заравнете добре.
В купа сипете белтъците, добавете солта и с миксер на максимална мощност разбийте за разпенване. След това на порции сипете 200 грама захар и бийте до получаване на гъст бял крем с остри върхове. След това го сипете върху масленото тесто, разнесете равномерно и с лъжица оформете шарки като „езици“. Поръсете с филираните бадеми и поставете в предварително загрята до 160 градуса фурна. Печете за 45-50 минути или до леко златисто. Оставете блата да се охлади във фурната. След това извадете и махнете формата и хартията.
Направете крема, като в подходящ за готвене съд разбиете яйцата със захарта. Добавете нишестето, смесете и полейте с прясното мляко. Бийте до получаване на еднородна смес. Ако все пак има бучки-прецедете. Поставете на котлона и гответе на слаб огън до сгъстяване, като през цялото време бъркате. Щом това стане, свалете от огъня, добавете маслото и ванилията и бъркайте енергично до пълното му разтваряне. Прехвърлете в купа, покрийте с прозрачно фолио и оставете да се охлади напълно. Щом това стане, отстранете фолиото и разбийте с миксер за 1-2 минути. Добавете омекотено маскарпоне и продължете с биенето до получаване на еднородна смес.
Вземете блата, срежете по средата на две равни половини и намажете една с крема. Заравнете, поставете втората част и леко натиснете. Сложете в хладилника и оставете да стегне за 2 часа.
Извадете, нарежете и поднесете.