Ябълките са много здравословен плод и почти всички сме запознати с поговорката „една ябълка на ден държи болестите далеч от вас“, но този път експертите се интересуват колко точно ябълки са необходими , когато става дума за понижаване на холестерола .
Ползите за здравето на ябълките са известни отдавна, но ново проучване показва, че този плод може да бъде много полезен за понижаване на холестерола. Естествените съставки на ябълките - полифенолите - въздействат върху отпускането на стените на кръвоносните съдове, точно както червеното вино и чаят.
Също така, ябълките са отличен източник на диетични фибри, самият вид фибри, които подхранват много полезните бактерии в червата, които всъщност са отговорни за понижаването на холестерола.
По този начин (с помощта на полифеноли и растителни фибри) ябълките са двойно полезни в борбата с нежеланите мазнини в кръвта , казва професор Джулия Лавгроув от университета в Рединг.
„Субектите, които ядат две големи (или три средни) ябълки на ден в продължение на осем седмици, намаляват холестерола си с 4 процента. По-важното е, че няма намаляване на „добрия“ холестерол, а само на „лошия“.
Да припомним, че пациентите, които са приемали ябълков оцет или други напитки на ябълкова основа, също са постигнали добри резултати в намаляването на холестерола, но този път на общия холестерол, тоест освен „лошия“, намалява и „добрият“ холестерол.
Въпреки че натуралната сутрешна напитка от чаша топла вода с една супена лъжица домашен ябълков оцет е всеизвестна като ефикасно средство за намаляване на мазнините в кръвта, все още има хора с чувствителна кожа, които не могат да я пият по препоръка – на гладно.
За всички, които искат да намалят мазнините по естествен начин и не им понася ябълковият оцет, има идеалното решение за това – необходимо е да изяждате две големи ябълки или 3-4 по-малки всеки ден на гладно, за предпочитане сутрин.
Този плод е евтин, лесно можете да го опаковате и да го вземете на работа и да го похапнете за закуска или като междинна закуска, като дори не се нуждаете от специални съдове, за да го ядете. Единственото, което би било необходимо, е да се постараете да си набавите органични необелени ябълки, за да ги ядете с кората.
Ако ябълките са напръскани и най-вероятно третирани с някакви вещества, тогава би било най-добре да ги обелите преди ядене и да премахнете семките. Разбира се, ако това ви устройва, можете да ядете повече от две ябълки на ден.
Разбира се, процентът на намаляване на холестерола с "природна терапия" с ябълки е значително по-нисък от този, постигнат с лекарства. Поради това е важно да се направят други промени в диетата и начина на живот, за да се предотврати състояние, при което лечението би било необходимо.