Пиенето на чай може да намали риска от деменция с до 86 %, показва проучване.
Редовната консумация предлага известна защита срещу дегенеративното състояние на мозъка, установиха изследователите.
Според Световната здравна организация 55 милиона души по света страдат от деменция, като се очаква броят им да нарасне до 78 милиона до 2030 г. и 139 милиона до 2050 г.
Резултатите показват, че тези, които пият чай всеки ден, имат 50 % намаление на риска от развитие на деменция. За участниците, които имат гена APOE e4, който увеличава риска от развитие на болестта на Алцхаймер, ежедневната консумация на чай намалява вероятността от поява на заболяването с 86%. Екипът на учените, провели експеримента, възнамерява да проведе проучвания относно въздействието на азиатската диета върху когнитивното здраве на по-възрастните пациенти. Те се надяват, че ще успеят да проучат по-задълбочено ефектите на биоактивните съединения в чая, както и да оценят техните биологични маркери и да проведат рандомизирани контролирани проучвания.