Всеки зпален готвач е чувал името на Силвена Роу-Тя е шеф готвач, автор на няколко книги, писала е кулинарни статии в „Гардиън“ и е гощавала знаменитости от ранга на Клаудия Шифър, Тина Търнър и Шер. Тя е новото лице на MasterChef.
Роу е първата жена в историята на формата у нас, която ще застане до шеф-готвачите Андре Токев и Петър Михалчев като член на журито.
Храненето и готвенето са винаги на мода.
Имала съм телевизионна кариера във Великобритания и САЩ, но сега се връщам завинаги“, заяви пред „Монитор“ тя.
Роу е от онези хора, които сравняват храната с порното. През последните години такъв тип предавания гъделичкат любопитството на зрителите повече от сапунките. А изящно ястие, което гали небцето, поставено в добре „плейтната“ чиния, безспорно води до душевен оргазъм.
Нейната лична мисия в надпреварата за хоби-готвачи ще е да вдъхнови участниците и ентусиастите пред екрана да обърнат повече внимание на здравословната и вкусна храна. „Нека отново България бъде част, а и лидер в така наречените „сини зони“. Това са определени части от света, известни с най- много дълголетници, с най-здравословен и щастлив начин на живот. България преди години, особено Родопите, бяха една такава синя зона. Аз искам да дам това, с което България ме зареди, докато растях в Пловдив – чистота, здравословно и много, много вкусно хранене!“, споделя тя.
Силвена има много роли в кухнята- Тя се определя както като генерал, така и като член от семейството, който винаги ще ти протегне ръка. Налага й се понякога да е твърда като скала като жена, попаднала в глутницата от мъжки вълци, които слагат престилките на шеф-готвачи в световен мащаб.
„Аз съм твърда, но справедлива! От световните готвачи само около 5-10% са жени.
Бях принудена да усвоя мъжкия маниер на работа и поведение в кухнята.
Кухнята е като бойно поле и главният готвач е генерал! Аз съм генерал, но също така съм и като майка, и сестра на моя състав“, категорична е тя.
Роу дава заявка, че ще е строга, но никога груба и безразлична към участниците. В един победител кулинарният гуру ще търси три основни качества - непотушима страст, добра душа и отлична работна етика.
Силвена става шеф-готвач от лакомия, а не защото следва рок звезди в кухнята като Марко Пиер Уайт и Антъни Бурдейн. Вдъхновението си тя черпи от всеки човек, дарен с положителна енергия, и от неочаквани места и обстановки.
„Станах шеф най-вече от лакомия.
За мен храната, културата и стойността на храненето винаги са били от най-голям интерес. Аз пътувам по света единствено с цел да опитвам различни храни. А готвя с цел да осигуря здраве на хората и да забавя процеса на стареене възможно най-много. Така се и получава, слава на Бога!“, разказа ни тя.
За поддържането на безупречната си визия 51-годишната красавица се шегува, че пие кръвта на млади мъже.
Любовта й към кулинарията се ражда от детските години, тъй като родителите й също са били майстори в тази сфера. „Моят баща готвеше уникално, а майка ми умопомрачително! Татко беше цар на татарско кюфте и халвата. Мама пък приготвя невероятна мусака от патладжан, пълнени чушки и чушка бюрек“, разказва Роу.
Тя продължава семейната традиция. Мъжът й Малкълм и двамата й синове също имат афинитет към кулинарията.
„Семейството ми обича най-вече да яде, но също така и готвят.
Успяла съм да ги „инжектирам“ с моята горяща страст за вкусна храна и здравословен апетит“, намигна тя.
Силвена е от Пловдив, но влиза в графата „граждани на света“. В момента тя управлява свой ресторант в Дубай и разпределя времето си между Обединените арабски емирства, София, Ню Йорк и Лондон.
„В момента съм влюбена в Дубай, имам корени. Приготвям храна за доста от членовете на кралското семейство. Тук моите ястия се ценят и уважават, както никога досега. Може би затова имам такава силна привързаност към Дубай. Пловдив ще остане завинаги моят роден град, градът на моето детство. А Лондон - там също имам корени…“, заяви пред „Монитор“ още тя. Към момента обаче Роу си пожелава да не пътува много, тъй като е уморително, а безсънието не й отива.
От Арабските емирства черпи вдъхновение и за предстоящата си седма книга, след като вече на пазара има успешни шест зад гърба си.
„В момента пиша книга за арабска храна.
Кухнята там е много различна и моята цел е да е привлекателна за западния вкус, а в същото време да е автентична и разпознаваема от местните“, сподели тя.
Що се отнася до свободното време на Силвена, тя е запален спортист и често се записва за различни състезания.
За финал, няма как да пропуснем любимата рецепта на Роу, въпреки че тя намира нов фаворит ежедневно:
„Шоколадов мус с шам фъстък и сос Англез.
Това е един от многото ми беззахарни, безмлечни, безглутенови десерти. Това е да получиш 100% удоволствие, но без захар, без сметани, без яйца, без брашно“.