Тази рецепта за необичайна лютеница с тиквички ще ви изненада приятно - тиквичките ѝ придават особено фин и мек вкус, който е далеч по-приятен от този на класическата лютеница. Приготвя се лесно, а за целта ви трябват фурна и пасатор.
Печена лютеница с тиквички
Продукти:
1 кг тиквички със среден размер
1/2 килограм домати
6-8 бр. жълти чушки
2 големи моркова
4 глави лук
5-6 скилидки чесън
2 супени лъжици захар
2 ч.л. сол
смлян черен пипер на вкус
Приготвяне:
Измийте зеленчуците, обелете, нарежете едро, отстранете семената от чушките.
Сложете всичко в тавичка и пъхнете във фурната. Печете на 180 градуса, докато се появи кафеникава коричка.
Охладете и смелете зеленчуците със скилидките чесън в кухненски робот или с месомелачка.
Сложете пюрето в голям тиган, добавете олио (около 1 ч.ч.), сол, захар, смлян черен пипер и оставете да къкри на много слаб огън за 30-40 минути.
Насипете лютеницата от тиквички в стерилни буркани и навийте плътно капаците.
Оставете бурканите да изстинат обърнати с капачките надолу.
Съхранявайте на хладно място (може и в хладилник).