Мойте Рецепти
(за форма 22x11 см):
25 гр. царевично нишесте
250 мл прясно мляко
50 гр. масло
70 гр. захар
1 ч.л. ванилова есенция (или екстракт ванилия)
1/2 ч.л. (к.л.) сол
1 яйце
1/2 пак. суха мая (3,5 гр.)
375 гр. брашно
За тъмнокафявото тесто:
15 гр. какао + 1 с.л. мляко
За светлокафявото тесто:
5 гр. какао + 1 с.л. прясно мляко
В касерола смесете млякото, ванилията, солта и нишестето с тел. Оставете сместа на умерен огън, докато започне да се сгъстява. Дръпнете незабавно от огъня, добавете маслото и бъркайте до гладка смес. Прехвърлете в купа и оставете да се охлади 30 минути. След това прибавете вътре брашното, захарта и маята. Омесете добре с ръце, докато се получи меко и еластично тесто (по желание може да го омесите няколко минути с кухненски робот, докато се оформи топка).
Разделете тестото на 2 части. Покрийте едната част с чиста кърпа. Разделете другата половина тесто на още 2. В едната добавете 15 гр. какао, смесено с 1 с.л. прясно мляко, и отново омесете на ръка или с робота, докато цветът стане хомогенен. В другото тесто прибавете 5 гр. какао, разтворено в малко прясно мляко, и отново омесете до еднороден цвят. Така ще получите една по-тъмна, една по-светлокафява топка и една голяма бяла топка тесто. Добре оформените топки тесто оставете около 1,5 часа да втасват на стайна температура, покрити с прозрачно фолио или кърпа (може и 12 часа в хладилник).
Разделете втасалото тесто по следния начин: всяка топка на 2, след това всяка половина на 3 части, а другата половина - на 4. Ще получите 7 топки от всеки цвят, т.е. общо 21 топки тесто.
Оформете 1 от по-големите светлокафяви топки на продълговата кора с дължина 21 см. изтънете и навийте на руло откъм дългата страна.
Оформете една от по-тъмните топки на фитил със същата дължина и леко го изтънете, но не прекалено. Поставете светлия фитил върху тъмната кора, така че да го покрие (не е необходимо напълно).
След това по същия начин оформете една от белите части на тестото и увийте с нея плътно получения кафяв фитил, така че да го покрие добре. Повторете с всички топки тесто. Разтеглете всеки троен фитил, докато стигне дължина о-ло 42 см, т.е. двойно.
Разрежете ги на половина и ги подредете в предварително намазнената форма (или покрита с хартия за печене).
Покрийте с кърпа и оставете да втасва около 1-2 часа, докато тестото удвои обема си. Загрейте фурната на 170 ° C. Намажете хляба с прясно мляко. Печете около 40 минути. Опитайте дали е готов с клечка за зъби - трябва да излезе суха. Извадете от фурната и оставете да изстине върху кухненска решетка.
Когато разрежете леопардовия хляб пред гостите, те със сигурност ще ахнат!