Дори тези, които не обичат много риба, задължително я поднасят на трапезата си на Никулден. Днешният празник повелява да сервираме на близките си рибка, при това не каква да е, а задължителния шаран.
Ако все още не сте попаднали на подходящата рецепта, то значи сте на правилното място.
Пълнен шаран за Никулден
Продукти за шарана:
• шаран - около 3.5 кг;
• кромид лук - 4 големи глави;
• праз - 1 стрък;
• чесън - 4 скилидки;
• морков - 2 бр.;
• печурки - 250 г;
• ориз - 1/2 ч.ч.;
• доматен сок - 100 мл;
• бяло вино - 200 мл;
• магданоз - 1 връзка;
• сол;
• черен пипер;
• мащерка;
• босилек;
• олио;
• лимон - 1 бр.
Начин на приготвяне:
Шаранът се почиства и измива. Намазва се обилно с олио или зехтин и след това се овкусява със сол и черен пипер. Лукът, чесънът и празът се режат на колкото се може по-ситно. Гъбите може да нарежете на полумесеци, а морковите – да настържете.
Всички зеленчуци се задушават в малко мазнина на котлона. Когато зеленчуците омекнат, добавете вино, ориз и доматен сок. Идва ред на подправките, които в никакъв случай не бива да пропускате, тъй като на тях дължим съвършения вкус. Това са сол, черен пипер, мащерка и босилек. Това е плънката на шарана. Когато зеленчуците са напълно готови, се премахват от котлона и с тях се пълни рибата.
Лимоните, нарязани на кръгчета, се подреждат около шарана. Ястието се готви в продължение на два часа или малко повече. Фурната трябва да е предварително загрята на 200 градуса. Поднесете с усмивка и похапнете с удоволствие.
Добър апетит!