Откакто стана модерно да си отглеждаме "био" зеленчуци, и аз засадих няколко коренчета домати на терасата. Поливах ги, торях ги и накрая с огромно щастие набрах колкото за една салата.
Домашното си е домашно! Такава салата ни спретна, че още ми е пред очите! И отгоре на всичко, като видя как ни се усладиха, даде ни да си носим две касетки, че толкова много реколта, чак се чудеше какво да ги прави!
Измолих я да сподели тайната и тя каза, че е много проста.
Ето рецептата на леля за домати, едри като дини :
В 3-литров буркан се изсипват 2,6-2,7 литра дестилирана вода, добавят се 100 грама мая, разредена в топла вода и 1 чаена лъжичка захар… Покрива се с марля, държи се на топло място, като от време на време се разклаща. Когато спре да ферментира е готово.
Една чаша от разтвора се слага в 10 литра вода и се разпределя на 10 корена (тоест по 1 литър на корен). През целия сезон се правят 3 такива подхранвания с домашен тор с мая и доматите стават силни, здрави и дават много реколта до късна есен!
Леля Руми е цяла енкциклопедия! Ето още колко полезни съвети ни даде:
Йод за зелето:
Добавете 40 капки йод в кофа с вода. Когато главата започне да се оформя, поливате с около 1 литър.
Чай в лука:
Поставете под всяка луковица използвана торбичка с чай при засаждане. Лукът няма да боледува.
Бананов тор:
Вземете бананови кори, залейте ги с вода (например в 3-литров буркан), изчакайте, докато на повърхността се образуват мехурчета: полейте вътрешните цветя. Можете да доливате вода към старите кори и да добавяте нови.
Мая за цветята:
100 грама сурова мая се разтваря в 10 литра вода. Поливайте всички растения, включително цветята на закрито, веднъж месечно. Резултатът ще бъде буен растеж.