Както всички знаем, храносмилането е един от жизненоважните процеси, които се извършват в организма ни. Доброто храносмилане е гаранция за добро здраве и за това, да се чувстваме добре, без да усещаме тежест и други неприятни симптоми.
Първо да уточним, че храносмилането е процес, по време на който храната се разгражда на малки частици, които се прехвърлят от чревната система в кръвта.
Бързосмилаеми храни
Ако консумирате бързосмилаема храна , може да се окаже, че ядете повече от необходимото, защото много скоро след като я изядете, нищо не е останало от нея и отново се чувствате гладни. Този вид храна дава мигновена енергия благодарение на повишаването на глюкозата в организма. Повишаването на енергията звучи добре, но реално, ако тялото ни е предозирано с глюкоза и не я изразходва, останалата част се превръща в мазнина.
Бавносмилаеми храни
Тези продукти повишават нивата на кръвната захар много по-бавно, давайки постабилна и балансирана енергия. Но ако ядете само бавносмилаеми храни , ще накарате храносмилателната система да работи максимално през цялото време, а това може да се отрази недобре на тялото. Специалистите предлагат да не се смесват бързи и бавни видове храна в едно ядене и да се избягва консумирането на продукти от веригата за бързо хранене твърде скоро след бавносмилаеми ястия, тъй като храносмилането все още не е приключило и ще претоварите стомаха.
Най-доброто време за обработка на храна, която е с различни времена на храносмилане, е на обяд, когато храносмилателната система е най-активна. Храната за закуска и вечеря трябва да бъде по-проста и за предпочитане с продукти, които бързо се смилат, за да оставите стомаха си да почива през нощта.
И така - Колко време се смилат различните продукти?
1. Вода - Попада веднага в храносмилателната система
2. Плодов или зеленчуков сок - 15-20 минути
3. Сурови зеленчуци - 30-40 минути
4. Печени, сварени или пържени зеленчуци - 40 минути
5. Риба - 45-60 минути
6. Салата със зехтин, олио или друга мазнина - 60 минути
7. Зеленчуци, богати на нишесте - 1,5-2 часа
8. Зърнени култури (ориз, елда, киноа) - 2 часа
9. Млечни продукти - 2 часа
10. Ядки - 3 часа
11. Пиле - 1,5-2 часа
12. Телешко месо - 3 часа
13. Агнешко месо - 4 часа
14. Свинско месо - 5 часа