Картофите обикновено са най-нежеланият продукт във всяка диета - смятаме ги за вредни, калорични и затова всячески се стараем да ги избягваме, когато искаме да сме слаби. Това обаче е голяма грешка! Всъщност има много добри причини да включите картофите в здравословната си диета .
1. Те са с високо съдържание на калий
Калият е електролит, който е важен за поддържането на баланса на водата и течностите в клетките. Той също така играе важна роля във функцията на нервната система и контрахирането на всички мускули в тялото, включително и на сърцето.
Въпреки че бананите отдавна са приети като златен стандарт за набавянето на калий, картофите са първенци в това отношение. Един печен с кората картоф, със средна големина, съдържа около 700 mg калий.
2. Те са добър източник на витамин С
С консумацията на един среден картоф може да си набавите 45% от необходимата дневна доза витамин С. Този витамин е от съществено значение за поддържането на имунната система. Набавянето му в адекватни количества, може да помогне за намаляване нивата на стрес, стопирайки секрецията на хормоните, свързани с него.
3. Съдържат фибри
Фибрите са изключително важни за отслабването, здравето на сърцето и храносмилането. Консумацията на 1 картоф с кората е чудесен начин да си набавите големи количества от тях в диетата си. За да увеличите приетата доза от консумирайте картофа с броколи.
4. Евтини са през цялата година
Често най-евтината храна се приема за най-нездравословна. Но въпреки това, преработените храни често се оказват по-скъпи от пресните. Например, пакетче чипс струва повече, отколкото картофите, използвани за неговото приготвяне.
5. Не съдържат мазнини и натрий и са с ниско съдържание на захар
Противно на общоприетото схващане, картофите не са вредна храна. Един среден картоф съдържа само един грам захар! Освен това клубените не съдържат мазнини, холестерол или натрий. Просто ние самите правим консумацията им нездравословна, тъй като ги пържим и добавяме към тях нездравословни мазнини и сол.
Важно: Статията е единствено с информативен характер и предоставената в нея информация не може да замести консултацията и съветите на специалист по здравословно хранене!