Представяме ви растението, което е наш защитник в борбата с болестите, инфекциите и не само. Мoringa oleifera е познато и като “дървото – чудо”.
Какво е Мoringa?
То расте в Индия, Пакистан и Непал. Поколения наред местните го използват за лечение и превенция на диабет, сърдечни нарушения, анемия, артрит, проблеми с черния дроб, дихателни, храносмилателни и кожни проблеми. Растението е изключително питателно и действа противовъзпалително, антиоксидантно и защитно. Всяка част от дървото се полезна и намира приложение в съвременните медицина и фармацефтика. Мoringa оказва полезни биохимични действия върху организма, като допринася за укрепването на имунната система, помага в борба с атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания; антивирусни, антибактериални, анти-оксидантни и туморо-потискащи ефекти. А това са основните Мoringa ползи:
1. Изключително богато съдържание на витамини, минерали и аминокиселини.
Значителни количества от витамините А, С и Е; калций, калий, и протеини. 100 г сухи листа Moringa съдържат: 4 пъти повече протеини от яйцата; 10 пъти повече витамин А от морковите; 15 пъти повече калий от бананите; 17 пъти повече калций от млякото; 25 пъти повече желязо от спанака.
2. Богато на антиоксиданти, растението въздейства върху свободните радикали - молекули, които причиняват оксидативен стрес, клетъчно увреждане и възпаление.
3. Мoringa има и противовъзпалителен ефект.
Повечето хора знаят, че инфекциите могат да доведат до хронични заболявания, включително диабет, дихателни затруднения, сърдечно-съдови заболявания, артрит и затлъстяване. Концентратът от листата му може значително да намали възпалителните процеси в клетките.
4. Чудотворно средство при диабет.
Листата (на прах) спомагат за понижаването на липидните и глюкозни нива в кръвта. Те, също така, свалят и кръвната захар, холестерола и предотвратяват увреждането на клетките.
5. Антитуморен ефект
Дървото Мoringa действа срещу умора, благодаряение на съдържанието си на ниазиминин.
6. Благодарение на своите антиоксидантни и невро-подобрителни действия, Moringa стимулира мозъка и паметта.
7. Високите концентрации на полифеноли, предпазват черния дроб от окисляване, токсини и увреждане.
Маслото от Мoringa може да възстанови чернодробните ензимни нива и да увеличи съдържанието на протеини в черния дроб.
8. Растението е със силни антибактериални и противогъбични свойства, които помагат в борбата с инфекциите.
Оказва се, че е ефективно срещу гъбички, причиняващи инфекции на кожата, щамове на бактерии, инфекции в пикочните пътища и храносмилателни проблеми.