ПРАЗНИЧНА ПИТКА РОЗА
ПРОДУКТИ:
3 с. л.
1 пакетче суха мая
250 мл прясно мляко
2 с. л. браш н о за закваската
1 ч. л. захар
1/3 ч. ч. олио
1 ч. л. сол
3- 4 ч. ч. брашно
1 яйце
200 гр. сирене за плънката
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбъркайте в купичка маята, 2 с. л. брашно и захарта. На части добавете топлото прясно мляко. След това оставете закваската да шупне.
Сложете в голям съд киселото мляко и олиото. Прибавете шупналата мая и разбъркайте. Пресейте брашното и го смесете със солта. Добавете го на части към течните съставки. Омесете меко тесто. Намажете го отгоре с малко олио и покрийте с кърпа. Оставете го на топло да удвои обема си - за около час.
Натрошете сиренето в малка купичка. Разделете втасалото тесто на 18 равни топчета. Вземете едно топче и с ръце го оформете като кръг. В едната страна на кръгчето сложете от сместа със сиренето и захлупете с другата половина тесто. Притиснете добре краищата с вилица, за да не се отворят при печенето. Направете абсолютно същото с останалите 16 топчета. Последното оформете като розичка.
Подредете ги в намаслена и набрашнена тава полулегнали, като започнете от периферията към центъра. В средата на най-малката розичка поставете малко сирене. Намажете готовата питка с яйце и я поръсете със сусам. Оставете я отново да втаса за половин час. Изпечете в предварително загрята фурна на 160 градуса.
Източник: 24 часа, по рецепта на Стефани Иванова