Всяка година приготвям тази вкусна Лютеница от тиквички за зимата. Понеже знам, че всички около мен я обожават, правя я в големи количества наведнъж, за да ми стигне за дълго време.
Съхранявам в килера на стайна температура и се запазва добре.
Ето необходимите продукти:
Лютеница от тиквички
Продукти за 14 бурканчета по 0,5 л:
- 6 кг тиквички (почистени)
- 1,8 кг моркови
- 1,2 кг лук
- 550 гр. доматена паста
- 500 мл растително масло
- 50 гр. сол
- 60 гр. захар
- 10 гр. смлян сушен чесън
- 6 гр. смлян черен пипер
- 120 мл оцет 9%
Приготвяне:
Като за начало смилам 6 кг вече обелени тиквички през месомелачка. Обикновено използвам големи, пораснали тиквички, тъй като имат по-малко сок.
След смилане оставям тиквичките на масата за 15-20 минути, за да пуснат сока си. На този етап не добавям сол.
Докато тиквичките си пуснат сока, нарязвам лука. Изсипете една чаша растително масло в тиган и запържете лука до златисто кафяво, като разбърквате от време на време, за да не изгори.
След 20 минути тиквичките пускат обилно сок. Изсипвам го в купа с лъжица, в противен случай лютеницата ще трябва да се вари по-дълго до желаната гъстота.
Не изхвърлям сока, по-късно ще ви кажа какво правя с него.
Прехвърлям готовия лук в купата с тиквички.
Настъргвам морковите (с приставката за месомелачка). Запържвам морковите в тиган с малко олио.
Към тиквичките и лука добавям запържените моркови. Добавям и сол, сух чесън, захар и черен пипер.
Слагам съда на силен огън и го оставям да заври. Щом се появят мехурчета и лютеницата започне да кипи, намалете котлона и гответе на среден огън 30-35 минути, като разбърквате от време на време, за да не загори.
След 30 минути добавете доматеното пюре и гответе още 10-15 минути.
Ако харесвате лютеницата на по-едри парчета, можете да добавите оцет на този етап и да я затворите в буркани. Но аз я предпочитам финосмляна, под формата на пюре, затова свалям съда от котлона и пюрирам зеленчуците с пасатор до гладкост.
На този етап не забравяйте да на сол и захар и, ако е необходимо, добавете на вкус.
Когато сте доволни от гъстотата на пасираната лютеница, добавете оцет, разбъркайте и варете още 10 минути на слаб огън.
След това насипете горещата лютеница от тиквички в буркани и ги увийте в топло одеяло, докато изстинат напълно.
Така приготвената лютеница се съхранява при стайна температура до следващата реколта, въпреки че най-вероятно ще я изядете много по-бързо.
Сега ще ви кажа какво правя със сок от тиквички. Замразявам го и го добавям към зеленчукови супи през зимата - вместо бульон.
Супата с този сок става много вкусна!
Да ви е сладко!