Ето я рецептата за любимата ми лютеница от тиквички - умирам за нея от дете! Напълних килера с бурканчета:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Ето я рецептата за любимата ми лютеница от тиквички - умирам за нея от дете! Напълних килера с бурканчета:
Ето я рецептата за любимата ми лютеница от тиквички - умирам за нея от дете! Напълних килера с...
62200
Ето я рецептата за любимата ми лютеница от тиквички - умирам за нея от дете! Напълних килера с бурканчета:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Всяка година приготвям тази вкусна Лютеница от тиквички  за зимата. Понеже знам, че всички около мен я обожават, правя я в големи количества наведнъж, за да ми стигне за дълго време.

Съхранявам в килера на стайна температура и се запазва добре.

Много е вкусна, по-изненадваща на вкус от лютеницата с чушки и патладжани, с която сме свикнали, но много фина и нежна.

Ето необходимите продукти:

Лютеница от тиквички

Продукти за 14 бурканчета по 0,5 л:

  • 6 кг тиквички (почистени)
  • 1,8 кг моркови
  • 1,2 кг лук
  • 550 гр. доматена паста
  • 500 мл растително масло
  • 50 гр. сол
  • 60 гр. захар
  • 10 гр. смлян сушен чесън
  • 6 гр. смлян черен пипер
  • 120 мл оцет 9%

Приготвяне:

Като за начало смилам 6 кг вече обелени тиквички през месомелачка. Обикновено използвам големи, пораснали тиквички, тъй като имат по-малко сок.

смлени тиквички

След смилане оставям тиквичките на масата за 15-20 минути, за да пуснат сока си. На този етап не добавям сол.

Докато тиквичките си пуснат сока, нарязвам лука. Изсипете една чаша растително масло в тиган и запържете лука до златисто кафяво, като разбърквате от време на време, за да не изгори.

задушен лук

След 20 минути тиквичките пускат обилно сок. Изсипвам го в купа с лъжица, в противен случай лютеницата ще трябва да се вари по-дълго до желаната гъстота.

сок тиквички

сок от тиквички

Не изхвърлям сока, по-късно ще ви кажа какво правя с него.

Прехвърлям готовия лук в купата с тиквички.

тиквички с лук

Настъргвам морковите (с приставката за месомелачка). Запържвам морковите в тиган с малко олио.

настъргани моркови

Към тиквичките и лука добавям запържените моркови. Добавям и сол, сух чесън, захар и черен пипер.

задушени моркови

тиквички с моркови

Слагам съда на силен огън и го оставям да заври. Щом се появят мехурчета и лютеницата започне да кипи, намалете котлона и гответе на среден огън 30-35 минути, като разбърквате от време на време, за да не загори.

След 30 минути добавете доматеното пюре и гответе още 10-15 минути.

доматено пюре

Ако харесвате лютеницата на по-едри парчета, можете да добавите оцет на този етап и да я затворите в буркани. Но аз я предпочитам финосмляна, под формата на пюре, затова свалям съда от котлона и пюрирам зеленчуците с пасатор до гладкост.

пасирана лютеница тиквички

На този етап не забравяйте да на сол и захар и, ако е необходимо, добавете на вкус.

оцет в лютеницата

Когато сте доволни от гъстотата на пасираната лютеница, добавете оцет, разбъркайте и варете още 10 минути на слаб огън.

След това насипете горещата лютеница от тиквички в буркани и ги увийте в топло одеяло, докато изстинат напълно.

лютеница от тиквички в буркани

буркани тиквена лютеница

Така приготвената лютеница се съхранява при стайна температура до следващата реколта, въпреки че най-вероятно ще я изядете много по-бързо.

оранжева лютеница

Сега ще ви кажа какво правя със сок от тиквички. Замразявам го и го добавям към зеленчукови супи през зимата - вместо бульон.

сок от тиквички замразяване

Супата с този сок става много вкусна!

замразен сок от тиквички

Да ви е сладко!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft