500 гр. обелени орехи
5 малки зрели круши (сорт Уилямс/масловка)
1/4 чаша брашно
3/4 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
3 яйца, разделени на белтъци и жълтъци, на стайна температура
2/3 чаша + 1 с.л. захар
1 ч.л. чист ванилов екстракт
семената от 1 шушулка ванилия
фино настъргана кора на 1 портокал
1 с.л. олио
1 с.л. Гранд Маринер или друг портокалов ликьор
форма с пръстен с диаметър 22-23 см.
Загрейте фурната на 175 градуса. Разстелете орехите върху тавичка и запечете във фурната за 15-20 минути, докато пуснат аромата си. Докато те се пекат, изрежете кръг от хартия за печене, така че да покрие дъното на формата. Поставете го на дъното й, след това разбийте 1 с.л. захар, олиото и ликьора в купа и разнесете сместа върху хартията. Обелете крушите, нарежете на половинки, като махнете дръжките и почистите от семето. След като орехите се запекат, поставете по една орехова половинка във всяка круша (на мястото на семето). Подредете така напълнените круши с разрязаната част надолу в ъв формата, като поставяте по-тесния им край към центъра.
Щом орехите изстинат напълно, претрийте ги между дланите си с чиста кърпа, така че да се махне по-голяма част от люспата. Изхвърлете люспите. Прехвърлете орехите в купата на кухненския робот или блендер и смелете до едри трохи. Отмерете 1,5 чаша от орехите (плътно натъпкана) и ги смесете с брашното. Остатъка от орехите може да използвате за друга рецепта.
В голяма купа разбийте жълтците с 1/3 чаша от захарта, докато се получи светла и гладка смес, след това прибавете двата вида ванилия и разбъркайте. Добавете брашнино-ореховата смес и портокаловата кора. Пресейте солта и бакпулвера върху сместа в купата и омесете на ръка. Сместа трябва да е много гъста. В отделна купа разбийте белтъците на висока скорост, докато побелеят добре и станат матови. Като продължавате да биете с миксера, бавно добавете останалата 1/3 чаша захар. Щом белтъците станат гъсти, блестящи и с твърди връхчета, спрете бъркането. Напълнете 3/4 чаша с белтъците и внимателно я прибавете към ореховото тесто, така че то да се поразреди. Добавете по същия начин останалите белтъци, като бавно разбърквате, докато изчезнат последните бели следи по тестото. Разнесете полученото тесто равномерно върху крушите във формата.
Печете сладкиша 35-45 минути, докато повърхността му стане суха и стегната, а забодена в центъра му клечка за зъби излезе чиста. Оставете готовия сладкиш да се охлади напълно, преди да го извадите от формата, след което го обърнете върху тортена чиния. Консумирайте веднага!