150 гр. захар
3 яйца
150 гр. заквасена сметана
3 с.л. прясно мляко
300 гр. брашно
2 с.л. какао
1 бакпулвер
За топките:
200 гр. извара
1 яйце
150 гр. захар
2 с.л. нишесте ванилия
За крема:
(Може да направите крем и по ваш избор или да използвате готов инстантен пудинг)
1/2 л прясно мляко
2 яйца
3 с.л. с връх брашно
захар на вкус
ванилия
какао за поръсване
Разбийте добре с миксер изварата, яйцето и захарта, след което добавете постепенно и нишестето. От сместа с чаена лъжичка оформете топки с големината на орех и ги подредете в тавичка. Поставете топките във фризера, докато приготвяте останалите съставки на сладкиша.
Трите белтъка разбийте с миксер на сняг. Маслото, предварително размекнато, разбийте добре със захарта. Добавете един по един жълтъците, като продължавате да разбивате. Накрая прибавете и сметаната с прясното мляко. Добавяйте малко по малко от брашното, смесено с бакпулвера, и бъркайте непрекъснато с телена бъркалка, докато сместа стане гладка и без бучки. Накрая прибавете разбитите белтъци, като внимавате да не спадне обемът им. Разбъркайте внимателно всичко до хомогенна смес. Половината от тази смес прехвърлете в тавичка с размери 26-28 см, предварително застлана с хартия за печене. Заравнете я отгоре. В другата половина от тестото сложете добавете какаото и разбъркайте, след което излейте сместа върху жълтата и отново заравнете. Извадете замразените изварени топки от фризера и ги разпределете в тестото, като лекичко ги притискате надолу. Пъхнете сладкиша в загрята на 180 градуса фурна и го печете 40-45 мин. Оставете го напълно да изстине, след което го залейте с крема, поръсете с какао и го оставете в хладилник за час-два, преди да сервирате.
Автор: lakomnik.bg