600 гр. брашно
100 гр. захар
1 кубче прясна мая
1 яйце
50 гр. масло
350 мл прясно мляко
Плънка:
5 супени лъжици течен шоколад (от типа на Нутела)
100 гр. млечен шоколад
5 супени лъжици мармалад на вкус
Първо разтворете маята с 1 супена лъжица захар и 2 супени лъжици брашно в топлото мляко и оставете десетина минути да се активира маята.
След това добавете и останалите съставки и омесете хубаво меко тесто. Оставете го на топло да втасва.
От тестото разточете правоъгълна кора и я намажете с плънката (разтопете течния и млечния шоколад и леко охладете сместа).
Прегънете 1/3 от кората отляво надясно, а след това 1/3 отдясно наляво. След това направете същото, само че отгоре надолу, а след това отдолу нагоре (виж снимките).
Така оформеното тесто отново внимателно разточете на правоъгълна кора с размера на тавата за печене (тази от фурната).
Нарежете кората на ленти с ширина 1,5 - 2 см. Всяка лента усучете, както когато изцеждате дрехи, и поставяйте в тавата, предварително покрита с хартия за печене. След това включете фурната да се загрява.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса. Когато блатът е готов, извадете го и го намажете с мармалад, след което завийте на. Оставете го леко да се охлади, преди да нарежете и поднесете.