Ако не сте чували никога за Беларуската кухня и нейните специалитети, то днес ще ви представим един малък шедьовър от традициите на бившата съветска република. Това ястие, наречено жарено в гърненце , кара всички опитали го да изпаднат във възторг.
Името си специалитетът води по очевидни причини: всички съставки предварително се запържват, да се запечата вкусът им и да останат сочни. Според оригиналната рецепта е необходимо да използвате отделни глинени съдове за готвене, но можете да вземете и една по-голяма форма.
Жарено в гърненце
Съставки:
8 големи картофа
300 гр.говеждо месо
40 гр.сушени гъби
1 с.л.растително масло (олио или зехтин)
1 глава лук
1 морков
2 с.л.заквасена сметана
1 ч.л.брашно
2 ч.л.доматен сос
зелени подправки на вкус
сол на вкус
черен пипер (смлян) на вкус
Приготвяне:
Обелете зеленчуците. Накиснете сушените гъби за няколко часа. След това ги изплакнете и ги сварете. Не изхвърляйте бульона.
Изплакнете месото. Отцедете. Нарежете на едри парчета.
Нарежете зеленчуците. Запържете всеки продукт поотделно в растително масло. Нарежете гъбите. Те също трябва да се запържат.
Вземете приготвените глинени съдове и разпределете продуктите вътре. Разбъркайте.
Добавете доматения сос и брашното, заквасената сметана, както и сол и черен пипер към бульона от гъбите. Залейте с него гърненцата. Пъхнете ястието във фурна, предварително загрята до 180 ° C. Печете до готовност. Поръсете със ситно нарязаните зелени подправки готовото жарено.