За тахановия дресинг:
60 мл. зехтин
20 мл. бял винен оцет
сока от 1/2 средно голям портокал
1 ч.л. ситно настъргана портокалова кора
2 ч.л. нарязан градински чай
2 ч.л. тахан
1/2 ч.л. мед
сол и черен пипер на вкус
За месото:
350 гр. тиква цигулка, обелена и нарязана на кубчета около 1 см.
100 гр. пресен спанак
400 гр. нахут от консерва, отцеден
парче свинско филе около 350-400 гр.
1 с.л. зехтин
Сложете всички съставки за дресинга в стъклен буркан, стегнете отгоре плътно капака и разклатете добре, докато се получи еднородна смес. Опитайте на вкус и доовкусете, ако е необходимо. Пригответе дресинга няколко часа предварително.
Изрежете мазните части от филето. Мариновайте филето в част от дресинга (половината) за няколко часа. Загрейте фурната на 200 градуса. Разпределете нарязаната тиква върху тавичка за печене, поръсете с щипка сол, пипер и 1 с.л. зехтин. Изпечете я за 15-20 минути, докато омекне. Проверявайте готовността й, за да не загори. Когато е готова, оставете настрана да се охлади.
Сложете грил-тигана на много силен огън. Когато се нагрее, сложете вътре филето и го запечете по три минути от всяка страна - за да се изпече равномерно. Когато е готово, го прехвърлете върху плато, покрито с алуминиево фолио и оставете да почине за 6-7 минути. Върнете тигана на огъня, нарежете останалия портокал на резени около половин сантиметър и ги запечете на тигана, докато се образуват линии от грила. Извадете и оставете настрана. Когато се охладят, разрежете кръгчетата на полумесеци. Сложете нахута, спанака и тиквата в купа и ги поръсете щедро с 2 с.л. от дресинга. Нарежете месото на резени с около 1 см. дебелина под ъгъл. Подредете салатата върху дъска или широка чиния, отгоре аранжирайте с резени жарено филе, поръсете с отделения при печенето на месото сос и накрая украсете с грилования портокал.