Ракът на гърдата е най-разпространеният злокачествен тумор у нас и в света.
Специалистите обаче посочват, че това заболяване е лечимо в до 80 процента, ако симптомите на рака на гърдата се открият навреме.
Затова жените трябва да правят самоизследване на гърдите, ултразвук веднъж годишно, а след 40-годишна възраст се препоръчва мамография на гърдите веднъж на 24 месеца или по-често по препоръка на компетентния лекар.
КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА РАКА НА ГЪРДАТА
Ракът на гърдата е тумор, характеризиращ се с липсата на ранни симптоми - така че със сигурност не е лесно да се открие. Въпреки че болката в гърдите често може да изплаши жените, трябва да се отбележи, че болката в ранните стадии на рак се появява много рядко, само в десет процента от случаите.
Най-често се открива бучка на гърдата, която повече от 80 процента от жените откриват при профилактичен самопреглед. При 2 до 3 процента от жените има водниста, гнойна или съсирена секреция от зърното.
Водещите симптоми на рака на гърдата са именно появата на бучки и възелчета в гърдите, както и промени в кожата под формата на вдлъбнатина на кожата, неравности или вдлъбнатини на зърната.
Появата на тези симптоми е знак, че заболяването прогресира от известно време. В по-късен етап могат да се подуят и лимфните жлези.
Важна забележка:
Ако в допълнение към посочените признаци и симптоми имате и болезнена бучка на гърдата, тогава е необходимо да се свържете с лекар специалист възможно най-скоро.
ХРАНЕНЕ ПРИ РАК НА ГЪРДАТА
Това, което ядем, може да повлияе дали това злокачествено заболяване ще се развие, дали ранните симптоми на рака на гърдата ще се засилят, колко бързо ще расте и дали ще се разпространи в други части на тялото (метастази).
Ракът на гърдата е хормонално зависим, което означава, че излишъкът от естроген може допълнително да стимулира растежа на тумора.
Следователно се предполага, че някои храни, които могат да повлияят на метаболизма или усвояването на естрогена, са отключващи фактори за това заболяване.
Някои учени смятат, че прекомерният естроген в по-млади години може да показва висока вероятност за рак на гърдата в зряла възраст. Ето защо антиестрогенната диета се препоръчва при по-млади жени, като важна част от превенцията.
ХРАНЕНЕ ПРИ РАК НА ГЪРДАТА - ЗАБРАНЕНИ ХРАНИ
Жените, които ядат твърде много наситени мазнини и омега-6 мастни киселини, имат повишен риск от развитие на ранни симптоми на рак на гърдата и от развитие на заболяването.
Някои проучвания показват също, че прекомерният прием на тези мазнини увеличава риска от метастазиране на рак на гърдата в аксиларните лимфни жлези и други органи.
Защо мазнините са толкова опасни? На първо място, животинските мазнини създават високи нива на хормона естрадиол в кръвта, което повишава склонността дори към рак на гърдата при младите момичета.
Освен това диета, богата на мазнини, отслабва имунната система и по този начин способността на тялото да се бори с рака. Опасни мазнини има в сланина, масло, месо, яйца, маргарин, сладкиши, месни продукти...
От друга страна, омега-3 мазнините, известни още като здравословни мазнини, които се намират в ленените семена, както и в морската риба и орехите, могат да помогнат и са отлична превенция срещу рак на гърдата.
ХРАНЕНЕ ПРИ РАК НА ГЪРДАТА - ПОЛЕЗНИ ХРАНИ
Зеле – (зеле, къдраво зеле, броколи, брюкселско зеле, карфиол) могат да ускорят отстраняването на естрогена от тялото, като ускорят неговия метаболизъм. Тестовете са доказали, че индолите от зеле ускоряват процеса на дезактивиране на естрогена с цели 50 процента. За да се постигне този ефект, е необходимо всеки ден да се ядат по 400 грама сурово зеле.
Пшенични трици – в тях има нещо специално, което може да понижи нивата на естроген. Фибрите от пшеничните трици са неразтворими, което дава на бактериите в дебелото черво много материал за преодоляване и това, чрез сложна поредица от биологични събития, влияе върху намаляването на количеството естроген, което се връща обратно в кръвния поток.
Фасул – съдържа фитоестогени, които помагат да се блокира активността на естрогена, причиняващ рак на гърдата. Бобът също съдържа няколко противоракови вещества и е полезен по много начини за превенция, а симптомите на рак на гърдата се появяват много по-рядко при жени, които го консумират редовно.
Ленено семе – голям брой изследвания потвърждават, че лененото семе има повече от отлични противоракови свойства. Лененото семе действа върху злокачествените клетки, като забавя разпространението им, което е важно както за профилактиката, така и за лечението на рак. Яжте семената в смляна форма като редовна добавка към ежедневната ви диета.
ЧАЕНА СМЕС ЗА ПРОЧИСТВАНЕ НА КРЪВ И ЛИМФА
Смесват се петнадесет грама прясна червена детелина, пет грама пресен жълт кантарион и листа от малина, заливат се с две чаши и половина вряща вода и се оставят под капак да престои поне десет минути. Пийте две до три големи чаши на ден в продължение на 14 дни.
Надяваме се, че сте получили отговор на въпроса какви са симптомите на рака на гърдата и как да ги разпознаете, препоръчваме ви да прочетете още наши статии от рубриката здраве.