За 4 – 6 порции:
1 с.л. зехтин екстра върджин
1 средно голяма глава лук, нарязана
1 средно голяма грудка копър, без листата, разрязана по дължина и нарязана на тънки резени
2 чаши обелена и нарязана на кубчета тиква цигулка
1 консерва от 425 гр. дребни домати със сока
6 чаши пилешки бульон
1/2 чаша булгур
1 дафинов лист
2 ч.л. сушена мащерка
1 ч.л. сушен риган
блокче сирене Пармезан или Пекорино около 5 см.
2 ч.л. сол
1 ч.л. прясно смлян черен пипер
2 чаши грубо нарязани листа от кейл (вид къдраво зеле) с отстранени груби жилки
настърган пармезан или пекорино за поръсване
Нагрейте зехтина в голям съд на среден огън. Добавете лука и задушете, докато омекне – за 2 минути. Прибавете копъра и тиквата и задушете за още 2 минути. Добавете доматите, бульона, булгура, дафиновия лист, мащерката, ригана и сиренето. Възварете сместа, след това намалете огъня и оставете да къкри. Задушавайте супата така, докато зеленчуците и варивата омекнат – за около 20 минути. Прибавете сол и черен пипер и опитайте на вкус. Разбъркайте вътре зелевите листа и оставете да поврат за кратко, докато цветът им се изсветли и те омекнат – за около 3-5 минути. Разпределете супата в купички и поднесете с настъргано сирене.