Ако често ви мъчи главоболие или болки в стомаха , трябва да минете през странни промени в настроението, може би ви притеснява глутенът в диетата.
Това е вещество, което се намира в зърнените храни, особено в пшеницата. Той принадлежи към групата големите виновници за алергии към храната .
Алергиите към глутен може да ви тормозят с години, а да се съмнявате съвсем други проблеми и заболявания.
Глутенът е лепкава субстанция, която придава на тесто еластичност, а се намира в продуктите, които ежедневно се консумират.
Има го в пшеницата, ечемика, `ръжта, но и в продуктите, произхождащи от тях. Затова трябва да се внимава, тъй като глутен може да има и в тестените изделия, пици, солети, супи, дори и в храните за бебета.
Проблемът е в това, че глутенът се крие и в добавките, консервантите и в различните стабилизатори на храна, където обикновено не бихте го търсили.
Понякога се намира и в средствата за поддържане на хигиената в устата, както и в лекарствата.
Какво причинява?
Науката все повече признава, че редица заболявания могат да бъдат свързани с хранителни фактори. Но не става въпрос само за уникални симптоми, но при всеки се отразява различно.
Въпреки различните заболявания с различни симптоми, глутенът във всички случаи може да бъде основен претендент или този, който влошава ситуацията.
Ако имате някои от тези симптоми, а досега не сте открили причината, може би точно глутенът е виновника:
- Депресия , объркване , слаба концентрация , артрит , главоболие , промени в настроението, подуване и болки в корема , диария, синдром на раздразнено черво , болест на Крон , екзема, хиперактивност , хронична умора , епилептични припадъци , псориазис .
Целиакия при децата , заради глутен
При децата, глутенът може да доведе до затруднено дишане и чести възпаления на ушите.
Ако имате някои от изброените симптоми, не трябва да имате прегледи с години, но просто опитайте периодичното да премахвате глутена от диетата. Ако забележите подобрение, тогава това означава, че именно глутенът е това, което ви притеснява.
Често трудно се определя, когато е в ранен етап, ако отидете на преглед, но с промяна на режима на хранене може да си подобрите здравето.
Безглутеновата храна се счита и за здравословна, така че се препоръчва и на тези, които нямат проблем с глутеновата алергия.
Интолеранцията на глутен по-късен етап преминава в целиакия или глутенова ентеропатия.
Често е хронично, стомашно-чревно, автоимунно заболяване, което е характерно явление при организмите, които не понасят глутен.
Симптомите продължителна тежка диария или чести неприятни столове, болки в корема, загуба килограми, загуба на апетит и слаба мускулна маса. При юношите, които страдат от целиакия се наблюдава изоставане в развитието в пубертета.
При бебетата може да се появи проблем за няколко месеца след въвеждането на глутеновата храни в диетата.
Кои зърнени култури може да ядете?
Това е списъка зърнени храни, които не съдържат глутен: амарант, нахут, царевица, царевично брашно, просо, ориз, оризово брашно, сорго, соя (но не и соеви сосове), тапиока, киноа, нишесте или брашно от картофи.
Това е списък на хранителни стоки, които трябва да избягвате: ечемик, ечемичен малц, кускус, пшеница, бяло брашно, овес, булгур, ръж.