Яйцата са важен елемент от нашата диета. Кои яйца са най-пресни и полезни? Разпознаваме ги по жълтъка.
Яжте яйца за здраве
Яйцата ядем на закуска, сервираме ги на вечеря и ги използваме за приготвяне на салати, торти и други ястия. Трудно е да си представим нашата диета и кухня, без яйца. Яйцата са богати на витамини: A, E, D, K, B12 и фолиева киселина.
Те ни осигуряват омега-3 и омега-6 мастни киселини. Жълтъците са пълни с витамини и ценни микроелементи. Струва си да се помни, че яйцата са нискокалоричен продукт и могат безопасно да се консумират от хора, които се грижат за фигурата си и тези, които искат да отслабнат. Но кой цвят жълтък е най-здравословен?
Кой жълтък да избера?
Цветът на жълтъка е резултат от диетата и здравословното състояние на кокошката. Въпреки това, както знаем, може да има много цветове жълтък . Ще намерим светло жълти, по-оранжеви и определено тъмни. Кой жълтък е най-добре да използвате? Както се оказва, по-тъмният е най-ценен. Гледайки основната ни снимка, това е жълтък №1.
Такива жълтъци съдържат най-много омега-3 мастни киселини и витамини. Те имат много повече от светлите жълтъци. Тъмно оцветените жълтъци ни казват, че кокошката е живяла свободно и се е хранила със свежа трева. Ако жълтъкът е светъл, това означава, че кокошката е била хранена с царевица и жито.
Възрастта на кокошката има значение
Струва си да знаете, че не само цветът на жълтъка показва дали яйцето е здраво. Това се влияе и от възрастта на кокошката . Младите носачки, които са на възраст около 28 седмици, снасят яйца с ниско съдържание на хранителни вещества. Същото важи и за по-възрастните кокошки, които са на възраст над 97 седмици.
Белтъкът също казва много за свежестта на едно яйце. Леко млечен цвят означава, че яйцата са много пресни . Въпреки това, колкото по-мътен е белтъкът, толкова по-старо е яйцето. Тези признаци ще ни позволят да изберем възможно най-доброто и питателно яйце.