В сезона на големите празници сме, а както знаем, няма празник без погача. Днес ви предлагаме една лесна и винаги сполучлива рецепта за ПОГАЧА НА КИФЛИЧКИ С КИСЕЛО МЛЯКО.
Консистенцията на готовата погача е деликатна и нежна, както казват бабите - "мека като душица". Ето какво ви трябва за фантастичната Погача на кифлички с кисело мляко :
Снимка: YouTube
Погача на кифлички с кисело мляко
Продукти:
- 850 г брашно
- 25 г прясна мая
- 1 ч. л. захар
- 2 ч. л. сол
- 150 мл прясно мляко
- 2 яйца със стайна температура
- 1 белтък
- 200 мл кисело мляко
- 250 г маргарин или масло (наполовина разтопено, половината за намазване)
- 2 с. л. олио
- 1 жълтък
- сусам
Приготвяне:
1. Разтворете маята в хладкото мляко. Добавете захарта, 4 супени лъжици брашно и всичко се разбърква добре. Оставете маята да се активира и да шупне.
2. Към втасалата мая добавете яйцето, белтъка и олиото и разбъркайте. Добавете 1/2 от разтопеното масло, солта и киселото мляко и разбъркайте.
3. Постепенно добавяйте брашното и замесете средно меко тесто. Покрийте тестото с фолио и кърпа и оставете да втаса докато удвои обема си.
Снимка: YouTube
4. Омесете полученото тесто и го разделете на шест части (5 равни и една по-малка). Оформете топчета. Разточете топките на кори с размер на чиния, като по-малката топка оставете покрита.
5. Намажете всяка с размекнато масло, поръсете с малко брашно и сложете в чиния и ги наредете една върху друга. Не покривайте последната кора.
Снимка: YouTube
6. След това разточете всички заедно на по-голяма кора и я нарежете на осем триъгълника. Навийте всеки триъгълник на кифличка. Разполовете ги.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
7. Подредете половинките около ръба на тава (32 см, застлана с хартия), като по-тънката страна трябва да е към центъра.
8. Разточете шестата топка тесто и с чаша с диаметър 5 сантиметра оформете 7 кръга. Подредете кръговете в средата на тавата под формата на цвете.
Снимка: YouTube
9. Намажете погачата с жълтък, след което поръсете със сусам.
10. Оставете да почине за 15 минути, докато фурната загрява на 200 градуса, след което я изпечете за около 20 минути.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!