Тирамису е италиански десерт, приготвен от бишкоти, напоени с кафе еспресо, сирене маскарпоне (меко, сладко и кремообразно сирене, вид сладка сметана), яйца, захар, вино марсала или ром и какао.
Тази торта е един от най-популярните десерти, сервира се по целия свят, не само в италианските ресторанти и пицарии. Рецептата е адаптирана за торти, пудинги, сладоледи и други разновидности на десерти, като вместо кафе могат да се използват други съставки като ягодов, малинов или лимонов сок, както и шоколад.
Този път ви представяме рецептата на Катя, с която ще приготвите много вкусно Руло Тирамису , за което ще отделите максимум 5-10 минути. Чак тогава се оставя десертът да се охлади за час в хладилника и се украсява по желание. Ето какво ви трябва:
Руло Тирамису без яйца
Продукти:
- 20 броя бишкоти (Савоярди или други)
- 200 мл силно кафе за потапяне
- 250 гр. маскарпоне или друго прясно крема сирене
- 1 супена лъжица пудра захар
- 500 мл сладка сметана за разбиване
- 1 пакетче ванилова захар (8-10 гр.)
- 6 супени лъжици нутела или течен шоколад по желание
- малини или други горски плодове
За украса:
- 200 мл сладка сметана
- малини и какао на прах
Приготвяне:
Разстелете голямо парче стреч-фолио върху работна повърхност. Сварете кафето и го оставете да изстине. Бишкотите се накисват за кратко в кафето и се нареждат върху фолиото една до друга по десет на два реда.
Маскарпонето се изсипва в дълбока купа, добавя се пудрата захар и се разбива на крем с миксер. След това при непрекъснато разбиване постепенно и на тънка струйка се добавя студената сладка сметана (от хладилника). Добавете ваниловата захар.
Разбийте до получаването на гъст крем. Нанесете крема върху напоените бишкоти, разпределете го равномерно по цялата повърхност и заравнете. В средата се слага омекналата Нутела (с лъжица или готварски шприц) и ред малини.
С дланите на ръцете си повдигнете бишкотите от двете страни, за да затворите рулото. Допълнително се оформя внимателно с ръце, след което се увива във фолиото и се оставя да се охлади в хладилник за поне час.
След това отстранете фолиото и го украсете с разбита сметана, малини и поръсете с какао на прах.