Ако и този Великден сте решили да правите хлебче украсено с яйца , след тази рецепта ще промените решението си.
Тази година може да си направите хляб под формата на зайче, украсен със салата и сос по желание.
Подготовката няма да ви отнеме повече от 1 час, а със сигурност ще получите куп комплименти и възхищение.
250 мл. мляко
250 мл. хладка вода
20 гр. масло
Малко сол и захар
1 кг. брашно
40 гр. прясна мая
2 цели яйца
В голяма купа сложете маята със захарта, млако мляко и малко вода и оставете да втаса.
В друг пластмасов съд поставете брашно, олио, сол, яйцата и втасалата смес с маята.
Премесете тестото 2-3 пъти, а след това го разделете на две части (1: 3).
От едната част направете главата и тялото, а от по-малката направете уши, ръце, крака, бузите и носа.
Пече се на 180 градуса около половин час.
За очи поставете 2 зърна стафиди или малки маслини, а за зъбите сложете бадеми.
В голяма купа сложете хляба и украсена със зелена салата, домати, краставички или млечни продукти.
Средата може да издълбаете и да сложите една малка паничка с тартар или сос по желание.