Досега сте претърпявали провал при печенето на торти ? Искате да научите как да направите наистина първокласен блат за торта ? Е, днес ще ви покажем къде грешите и ще ви научим на най-важните правила при печенето на блатове .
Всички знаем, че блатът е основа за най-различни торти и сладкиши. Но за съжаление не всички успяват да го приготвят правилно. Често на тестото му липсва въздушност и пищност.
Има няколко тайни, използването на които ще ви помогне да се справите с тази задача.
Важно е да следвате трите най-важни правила.
- Пресейте брашното преди употреба
- Докато блатът се пече, фурната не трябва да се отваря
- Само дъното на формата трябва да се намаже с масло. Стените не се пипат.
Също така трябва да знаем правилното съотношение на захар, брашно и яйца (25-25-50).
Яйцата не е нужно да бият твърде старателно, тъй като по време на печенето мехурчетата се спукват и тестото спада.
Жълтъци и белтъци
По различните рецепти жълтъците и белтъците се добавят в различни пропорции. За 5 жълтъка обикновено се използват 3 белтъка. Повечето белтъци ще направят блата като гума. Още един тънък момент - яйцата се бият за не повече от 7 минути.
Температура на печене
Задайте температурата не както е посочено в рецептата, а подходящата точно за вашата фурна.
Използването на нишесте
Благодарение на използването на нишесте, блатът няма да стане гумен. Затова можете спокойно вместо 1/3 от брашното да добавите нишесте. Царевичното нишесте ще придаде усещане за плътност, а картофеното нишесте ще придаде на блата крехкост и трошливост.
Брашно
Може да използвате абсолютно всякакво брашно.
Трябва ли да загряваме яйцата?
Най-добре е да използвате продукт със стайна температура.
Сол
Ако приготвяте класически блат, тогава не използвайте сол. Но в шоколадовия вариант трябва да добавите малко сол.
Какао
Какаото се използва за приготвяне на шоколадов блат. То трябва да бъде не повече от 50% от общото количество брашно.
Бакпулвер или сода
Содата се използва само с киселинни компоненти. Във всички останали случаи сложете само бакпулвера.
Хартия за печене
Винаги използвайте силиконови подложки или тефлонови такива.
Ако се придържате към тези правила, тогава със сигурност ще успеете.