За всички любители на виното! 7 неща, които трябва да знаете преди да консумирате любимата си напитка

вход през zajenata.bg
За Жената
Любопитно
За всички любители на виното! 7 неща, които трябва да знаете преди да консумирате любимата си напитка
16236
За всички любители на виното! 7 неща, които трябва да знаете преди да консумирате любимата си напитка

Истниските ценители на виното със сигурност са добре запознати с тънкостите при консумацията на божествената напитка.

Ако не сте сред най-заклетите привърженици на виното, но все пак обичате да пийвате по една, две чаши, няма да загубите нищо, ако хвърлите един поглед на следващите редове и се опитате да избягвате подобни грешки.

 

Избягваме бялото вино през зимата

Повечето хора приемат, че бялото вино и розето се пият в горещите дни, а червеното – през есента и зимата. Истината е, че няма такава закономерност и нищо не изисква разделянето на вината на този принцип.

Затова, когато и каквото вино ви се пие, просто си сипете една чаша и се насладете на вкуса му, без да се съобразявате със сезона.

 

Отнасяме се снизходително към вина със завиващи се тапи

Обикновено смятаме, че щом една бутилка не е затворена с коркова тапа, а с капачка на винт, значи виното е нисък клас. Разбира се, че коркът е по-добрият вариант, но и другите тапи не са 100% гаранция за лошо вино. Напоследък все повече изби ги ползват с цел по-лесното отваряне на виното. Коркът по-скоро е задължителен за вина, които ще отлежават повече време.

 

Сервираме виното с неправилна температура

Прието е, че червено вино е необходимо да се сервира със стайна температура, а бялото трябва да бъде охладено, а не ледено. Ако съхранявате червеното вино в хладилник или студена изба, хубаво е да го оставите около 30 минути да се затопли и тогава да го консумирате. Бялото вино пък може да подтисне ароматите си, ако е оставено да замръзне или ако напълните догоре чашата си с лед и сложите лимон, който съвсем да развали букета от вкусове.

 

Не оставяме виното да диша, преди да го консумираме

Хубаво е да оставим всяко вино да диша, преди да го разлеем по чашите. Виното има нужда да вземе въздух, като по този начин се стимулира разкриването на богатия аромат и омекването на танините. Ако не разполагате с декантер или гарафа, просто отпушете бутилката и я оставете за известно време.

 

Неправилно хващаме чашата

Най-добрият вариант е да хванете стъблото на чашата, като го придължате с палеца и показалеца си. По този начин топлината от ръката ви не докосва най-горната част от чашата и виното остава хладно за по-дълго време

 

Консумираме червеното вино с месо, а бялото – с риба

В това няма нищо нередно, но понякога може да пробваме и нещо различно. Например пушената сьомга или риба тон се комбинира страхотно с червено вино, а пилешкото месо върви с чаша бяло вино. Така че не е задължително винаги да спазваме подобни "правила".

 

Не сме свикнали да се консултираме

Ако сте ценител на виното и за вас има значение какво пиете, не се притеснявайте да питате. Направете това усилие, особено ако има човек, който може да ви посъветва и да ви препоръча най-подходящото за вашия вкус вино.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft