2 тиквички
1 стрък праз
1 яйце
100 мл мляко
140 г брашно
80 г кашкавал (настърган)
1 чаена лъжичка бакпулвер
малко масло
4 супени лъжици олио за готвене
малко сол, черен пипер
Тиквичките измийте, обелете и ги рендосайте. Оставете върху цедка за малко да се оттече водата. Празът почистете, изрежете 8 парчета с размер от 1 сантиметър, а останалата част нарежете на малки парчета.В малко олио (около 2 супени лъжици), запържете празът за няколко минути.Добавете тиквичките и заедно ги запържете за още 5 - 6 минути.
Подсолете праза и тиквичкире, сложете им пипер и ги поставете в цедка няколко минути, за да изтече течността.
В купа разбийте яйцата заедно с млякото, сложете 2 супени лъжици олио за готвене и подсолете. В друга купа смесете брашното с бакпулвера и рендасания кашкавал и ги добавете към сместа с яйцето. Разбъркайте добре, за да не останат втвърдените мастни топчета.
В сместа се добавят и запържените тиквички с праза. Загрейте фурната на 180 градуса. Формата за кексчета намажете с масло и напълнете с приготвената смес (запълнете около 2/3 от калапчетата).
Във всяко калапче поставете парче от отрязаният праз и печете около 25 до 30 минути.