Сушената череша има специално място за зимата в сърцата на всички, които обожават този полезен плод. Тези плодове не може да се сравнят с замразените или консервираните: попадащи в печените сладкиши или желирани десерти, те придават сладко-кисел вкус на ястието и приятна еластична текстура. Процесът на сушене на череши е подобен както на останалите сушени плодове . Първо, плодовете трябва да се сварят на сироп и след това да се изсушат в печката
Ако не изпълните всички тези манипулации, плодовете ще останат кисели и ще трябва да ги държите по-дълго. От 2,5 кг пресни череши ще получите 500 г сушени и един литър сироп. Повярвайте ми, че си струва, защото в края на краищата вие получавате продукт, който ще добавяте в кексове и сладкиши и ще пиете страхотен сироп
Съставките
череша 2,5 кг
захар 1 кг
Подготовка
Изплакнете черешите с течаща вода. Ако подозирате, че имат червеи, накиснете черешата в осолена вода за 20 минути, след това източете течността и отново изплакнете с чиста вода.
Премахнете костилките на черешите и изсипете захарта, оставете за 4-5 часа, така че плодовете да пуснат сок и да се напоят със сладост.
Изстискайте сиропа и го изсипете в голяма тенджера да заври. Поставете плодовете в сиропа, разбърквайте, варете на слаб огън за 10 минути.
Отново оставете сиропа да се отцеди. Сиропът може да поставите в стерилизиран буркан или веднага да се използва за приготвяне на десерти, например, накиснете си бисквити в него.
Покрийте тигана с пергамент за печене, нанесете череши върху него на един ред. Опитайте се да наредите плодове, така че да не се допират един до друг.
Изпратете черешата във фурната, загрята предварително до 80 градуса, и оставете леко отворена вратата за 1,5 часа. След това намалете температурата до 50 градуса и оставете плодовете да се сушат за още 2,5 часа.
Готовите плодове трябва да се окажат меки и при натиск да няма сок. За да съхранявате такава череша е удобно да го направите в стъклени буркани на хладно място , може да е и в хладилника. Подгответе любимите си плодове по нов начин и не забравяйте да запазите рецептата в отметките!