Всеки ден членовете на семейството ми ме питат кога ще приготвя резенчетата ябълка в тесто . Така наричат моят нов пай , който обикновено се изяжда за половин ден. И все пак толкова ароматно и нежно! Подарете го поне за празниците, или за обичайното семейно чаено парти.
Баницата с пълнеж от ябълки и извара ще спечели любовта ви още от първата хапка. Освен това се приготвя много лесно! Любителите на подправките могат да добавят малко канела към карамелизираните ябълки . Но мога да кажа, че сладкишите стават невероятни!
Съставки
ябълки 3 бр.
Масло 150 гр
захар 310 гр
Пшенично брашно 400 гр
яйце 2 бр.
Сметана 3 супени лъжици
Бакпулвер 1 ч.л
Извара 300 гр
Подготовка
Обелете ябълките и махнете сърцевината, за да не нарушите целостта им. Нарежете плодовете на филийки.
Разтопете 30 г масло с 90 г захар в тиган. Подредете резените ябълки и ги запържете от двете страни.
Пресейте брашното с бакпулвера, настържете 120 г охладено масло. Натрошете сместа с ръце.
Към брашнената смес добавете 100 г захар, 1 яйце и 2 с.л. сметана. Замесете тестото и го оставете да престои 10 минути.
Комбинирайте изварата с останалата заквасена сметана, яйцето и захарта. Разбийте съставките с блендер до гладкост.
Разделете тестото наполовина. Разточете първия на пласт и го поставете в тава за печене, като оформете стените.
Разпределете пълнежа от извара и карамелизираните ябълки, покрийте баницата с втората част от тестото, разточено на пласт
Намажете тестото с разбит жълтък и печете за 30-40 минути във фурната на 180°C.
Не само роднини, но и колеги вече се влюбиха в моя ябълков пай с извара ! Те искат да изпекат този десерт за празниците. И съм щастлива! Няма нищо по-хубаво от добре нахранени и доволни гости!