За да не е ленив стомахът ви! Петте най-добри супи за нашата храносмилателна система-Ще работи...
11 Март 2018
6863
какво четем
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Супата е течно първо ястие, което се консумира най-вече на обяд. Супата, като правило, трябва да съдържа не по-малко от 50% вода.
Интересно е, че супите са сравнително младо ястие, което се е разпространило преди 400-500 години с появата на силни, неокисляеми и химически неутрални ястия.
.jpg)
Към днешна дата има около 150 основни вида супи в света, които са разделени на повече от хиляда подвида.
Супата полезна ли е? Необходимо ли е да се яде всеки ден?
Безброй генерации от баби знаеха със сигурност, че не могат да живеят без суп. Междувременно някои експерти са сигурни, че ползите от супите са преувеличени.
.jpg)
Супата е подхранваща, но в същото време лека, бързо поглъщана от тялото. Много е важно да ги ядете с хора, които нямат тегло или имат лош апетит, както и тези, които се появяват след заболяване. В пилешката супа например се съдържат вещества, които облекчават симптомите на настинка.
Калориите в първото ястие са по-малко, отколкото в пържени и дори задушени ястия, и те не са по-лоши в храненето за тях. Това е важно за тези, които искат да отслабнат.
.jpg)
Към днешна дата има около 150 основни вида супи в света, които са разделени на повече от хиляда подвида.
Супата полезна ли е? Необходимо ли е да се яде всеки ден?
Безброй генерации от баби знаеха със сигурност, че не могат да живеят без суп. Междувременно някои експерти са сигурни, че ползите от супите са преувеличени.
.jpg)
Супата е подхранваща, но в същото време лека, бързо поглъщана от тялото. Много е важно да ги ядете с хора, които нямат тегло или имат лош апетит, както и тези, които се появяват след заболяване. В пилешката супа например се съдържат вещества, които облекчават симптомите на настинка.
Калориите в първото ястие са по-малко, отколкото в пържени и дори задушени ястия, и те не са по-лоши в храненето за тях. Това е важно за тези, които искат да отслабнат.
.jpg)
Рецепти за вкусни супи за всеки ден
Ако харесвате супите и искате да готвите някоя нова - тази статия е за вас. Подготвили сме селекция от най-добрите супи за правилното хранене.
Супа топчета по нов начин
СЪСТАВКИТЕ
- 2 литра вода
- 200 г мляно месо
- 100 г моркови
- 300 г картофи
- 100 г ориз
- 40 г зелен лук
- сол, пипер на вкус
- дафинов лист
Зелени подпавки на вкус
ПОДГОТОВКА
- Сварете вода, поставете в нея настъргани моркови и картофи.
- Направете кайма.
- Когато картофите са готови наполовина, добавете топчетата от мляно месо и ориз, дафинови листа, сол и черен пипер на вкус.
- За няколко минути, преди супата да е готова, добавете натрошени билки и лук. Бон апетит!
Супа със сирене
- 1,5 литра вода
- 1,5 опаковка топено сирене
- 1 малък морков
- 1 малък лук
- 4 средни картофи
ПОДГОТОВКА
- Обелете картофите, нарежете на малки парчета, излейте вода и гответе.
- Нарежете морковите, лука, добавете към картофите., добавете растително масло.
- Разбъркайте супата, докато сиренето напълно се разтвори. Сол на вкус. Варете за 30 минути. Бон апети!
Пилешка супа
СЪСТАВКИТЕ
- 400 г пилешко филе
- 2 картофа
- 1 голям морков
- 180 г сирене
- 2 литра бульон или вода
- Зелени подправки
- дафинов лист, черен пипер
- Сол
ПОДГОТОВКА
- Пилешкото филе, се реже на кубчета със среден размер.
- Нарежете обелени картофи на кубчета, моркови на полумесеци.
- Запържете филетата в тиган в малко количество зехтин.
- Оставете бульона да заври, сложете дафинов лист и бахар, добавете кубчетата филе.
- Намалете малко огъня и гответе за 7-10 минути.
- Добавете зеленчуците и гответе още 10-15 минути.
- Сложете сирене в супата, разбъркайте.
- Добавете сол, черен пипер и ситно нарязани зеленчуци. Разбъркайте и извадете супата от огъня. Бон апети!
Зеленчукова супа
СЪСТАВКИТЕ
- 1 морков
- 1 лук
- шепа бяло зеле
- 1 тиквичка
- 3-4 домати
- ½ чушка
- сол на вкус
ПОДГОТОВКА
- Преди това почистете и нарежете всички зеленчуци.
- След това започнете да поставяте в тенджерата периодично, първо морковите, малко време им дайте, после чушката, лука и накрая доматите, тиквичката и зелето .
- Покрийте с капак и гответе зеленчуците на слаб огън за 25-30 минути в собствен сос. Ако е необходимо, можете да добавите малко вода. Периодично разбърквайте.
- След това добавете горещата вода, осолете, оставете да заври и изключете.
- Супата е готова. Сервирайте с копър, магданоз и заквасена сметана. Можете да добавите настърган чесън и черен пипер.
Млечна супа със зеленчуци
СЪСТАВКИТЕ
- 1 литър мляко
- 400 г вода
- 400 г картофи
- 400 г карфиол
- 100 г моркови
- 300 г грах
- 20 г масло
- сол на вкус
ПОДГОТОВКА
- Нарежете морковите на малки кубчета, запържете в половината от маслото, докато си сменят цвета.
- Начупете карфиола на малки съцветия.
- Обелете картофите на малки кубчета.
- Сварете млякото.
- Оставете водата да кипне, добавете сол, картофи и зеле, след като добавете запържените моркови.
- Варете на слаб огън, докато е полуготова, след това добавете топлото мляко, поварете още малко и накрая добавете грах, оставете да заври и варете в продължение на 15 минути.
- Поставете парче масло върху супата. Бон апети!
Рецептите за супа са разнообразни, така че всеки път можете да изпробвате нова опция.
Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Новини
Мода
Мода
Звезди
Звезди
Начин на живот
Начин на живот
Диети
Диети
Красота
Красота
още
Любов
Любов
Здраве
Здраве
Родители
Родители
Коментари