За да не изсъхват във фурната и да останат сочни, правя нещо много просто-Първо взимам цяло пиле, после го транжирам и ето останалото

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
За да не изсъхват във фурната и да останат сочни, правя нещо много просто-Първо взимам цяло пиле, после го транжирам и ето останалото
За да не изсъхват във фурната и да останат сочни, правя нещо много просто-Първо взимам цяло пиле,...
6292
За да не изсъхват във фурната и да останат сочни, правя нещо много просто-Първо взимам цяло пиле, после го транжирам и ето останалото
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Пилешкото филе е диетично месо. Съдържа здравословен и лесно смилаем протеин, така че може да се яде както от възрастни, така и от деца. Но домашно приготвените пилешки гърди често са пресушени или гумени. И няма значение дали сте го изпекли, варили или пържили ... Как да приготвите сочни пилешки гърди, така че да са меки и нежни? Споделям моите тайни.

Сочни пилешки гърди: основното е изборът на месо

За да се окаже, че пилешките гърди са сочни и вкусни , не трябва да купувате вече нарязани парчета филе в супермаркета. Обикновено те лежат там дълго време и сами имат време да изсъхнат все още влажни. За да не са сухи, пилешките гърди трябва да са пресни.

В идеалния случай трябва да вземете цяло пиле и да го нарежете сами. Аз правя така и използвам всяка част от пилето за готвене на отделни ястия. Ако не ви се бърка с цяло пиле, най-добре вземете пилешки гърди с кост и кожата от едната страна.

Как да готвя пилешки гърди: съвети и трикове за сочност

Ето основните трикове, които използвам при готвене.

Вземам гърдите с кожата и готвя с тях. Впоследствие кожата може лесно да се отстрани. Но именно тя ще запази сочността на филето вътре.
Нарязвам пилешките гърди и леко ги отчуквам отстрани на филето, като оставям кожата непокътната. Това ще омекоти влакната и месото няма да е гумено след готвене.
Между другото, ако не готвите цялата гърда или филе, а планирате да го нарежете на по-малки порции, не забравяйте да режете напречно на влакната. Те ще направят месото по-меко, ще бъде по-лесно да се реже с нож и да се дъвче.

Ако планирам пържене на тиган или печене във фурна като основно ястие, задължително използвам марината. Можете да използвате всякакви, но от любимите си - смес от растително масло (може да се замени с нискомаслена майонеза), соев сос, подправки за пиле, червен пипер и нарязан чесън.

Колкото по-дълго мариновате месото, толкова по-меко ще бъде накрая. Но пилешките гърди не са свински, не е задължително да стоят цяла нощ в марината. Ще бъде достатъчно за 1-1,5 часа на стайна температура или 2-3 часа в хладилника.

За пържене и печене скоростта на готвене е важна. Трябва да е минимално, в противен случай месото ще се окаже пресушено : около 5-6 минути пържене от всяка страна (в зависимост от дебелината на парчето) и не повече от 30 минути във фурната. За пържене тиганът трябва да е добре загрят, така че повърхността на парчето месо веднага да „схване“ и да не изтече нито капка сок.

За готвене на пилешки гърди важи друго правило. Ако трябва да сваря месо за салата , го хвърлям във вряща вода, добавям лук, дафинов лист, сол и подправки. Оставям да къкри за 10 минути, след това изключете котлона и покрийте с капак. Пилешките гърди стоят така, докато изстинат и станат невероятно крехки и меки.
При печене е по-добре да използвате плик или фолио, а не отворен съд. Така целият сок ще остане вътре в торбата и ще накисне месото. Ще стане сочно и крехко, а за хрупкава коричка отварям фолиото или плика и слагам пилешките гърди под скара за 3-4 минути.

Как се готвят пилешко филе и гърди? Кои от тези съвети бихте взели предвид?

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft