Пилешкото филе е диетично месо. Съдържа здравословен и лесно смилаем протеин, така че може да се яде както от възрастни, така и от деца. Но домашно приготвените пилешки гърди често са пресушени или гумени. И няма значение дали сте го изпекли, варили или пържили ... Как да приготвите сочни пилешки гърди, така че да са меки и нежни? Споделям моите тайни.
Сочни пилешки гърди: основното е изборът на месо
За да се окаже, че пилешките гърди са сочни и вкусни , не трябва да купувате вече нарязани парчета филе в супермаркета. Обикновено те лежат там дълго време и сами имат време да изсъхнат все още влажни. За да не са сухи, пилешките гърди трябва да са пресни.
В идеалния случай трябва да вземете цяло пиле и да го нарежете сами. Аз правя така и използвам всяка част от пилето за готвене на отделни ястия. Ако не ви се бърка с цяло пиле, най-добре вземете пилешки гърди с кост и кожата от едната страна.
Как да готвя пилешки гърди: съвети и трикове за сочност
Ето основните трикове, които използвам при готвене.
Вземам гърдите с кожата и готвя с тях. Впоследствие кожата може лесно да се отстрани. Но именно тя ще запази сочността на филето вътре.
Нарязвам пилешките гърди и леко ги отчуквам отстрани на филето, като оставям кожата непокътната. Това ще омекоти влакната и месото няма да е гумено след готвене.
Между другото, ако не готвите цялата гърда или филе, а планирате да го нарежете на по-малки порции, не забравяйте да режете напречно на влакната. Те ще направят месото по-меко, ще бъде по-лесно да се реже с нож и да се дъвче.
Ако планирам пържене на тиган или печене във фурна като основно ястие, задължително използвам марината. Можете да използвате всякакви, но от любимите си - смес от растително масло (може да се замени с нискомаслена майонеза), соев сос, подправки за пиле, червен пипер и нарязан чесън.
Колкото по-дълго мариновате месото, толкова по-меко ще бъде накрая. Но пилешките гърди не са свински, не е задължително да стоят цяла нощ в марината. Ще бъде достатъчно за 1-1,5 часа на стайна температура или 2-3 часа в хладилника.
За пържене и печене скоростта на готвене е важна. Трябва да е минимално, в противен случай месото ще се окаже пресушено : около 5-6 минути пържене от всяка страна (в зависимост от дебелината на парчето) и не повече от 30 минути във фурната. За пържене тиганът трябва да е добре загрят, така че повърхността на парчето месо веднага да „схване“ и да не изтече нито капка сок.
За готвене на пилешки гърди важи друго правило. Ако трябва да сваря месо за салата , го хвърлям във вряща вода, добавям лук, дафинов лист, сол и подправки. Оставям да къкри за 10 минути, след това изключете котлона и покрийте с капак. Пилешките гърди стоят така, докато изстинат и станат невероятно крехки и меки.
При печене е по-добре да използвате плик или фолио, а не отворен съд. Така целият сок ще остане вътре в торбата и ще накисне месото. Ще стане сочно и крехко, а за хрупкава коричка отварям фолиото или плика и слагам пилешките гърди под скара за 3-4 минути.
Как се готвят пилешко филе и гърди? Кои от тези съвети бихте взели предвид?